Startpagina Fruit

Fruittelers luiden alarmklok

Door de situatie in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande handelsstop vanuit de Europese Unie naar Wit-Rusland werd meteen ook een belangrijk afzetkanaal voor de Vlaamse perentelers afgesloten. Door het ineenstorten van de prijzen op de Europese markten, ten gevolge van het plotse overaanbod, lopen fruittelers tegen verliezen aan van 3.000 euro/ha peren.

Vanuit Wit-Rusland werden door de daar gevestigde handelaars nogal wat zogenaamde “categorie 2” peren doorverkocht aan Rusland. Sinds het reeds eerder ingestelde handelsembargo door Rusland (2014) was het kanaal naar en via Wit-Rusland een welgekomen uitweg. De recente ontwikkelingen op Europees en geopolitiek vlak zorgen meteen voor de zoveelste klap voor de Vlaamse fruittelers.

Sector in crisis

Het Algemeen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Fruit

Wetenschappers zoeken natuurlijke microben om aardbeiplanten te versterken  

Fruit Aardbeien zijn meer dan fruit, bladeren en wortels. Ze hebben een natuurlijk netwerk van microben. Noem het gerust holisme voor planten. “Binnen die dynamiek zoeken we natuurlijke microbencocktails om aardbeiplanten gezond te houden”, aldus onderzoekers van KU Leuven. “Daarvoor bestuderen we aardbeiplantjes en hun netwerken.”
Meer artikelen bekijken