Startpagina Fruit

Limburgse fruittelers meten schade na nachtvorst op

Het Proefcentrum voor de Fruitteelt (pcfruit) in Sint-Truiden is nog volop bezig met het opmeten van de schade die de nachtvorst heeft aangericht. “Het is vroeg om het heel juist in te schatten, maar dat er schade zal zijn, dat is duidelijk”, zegt Serge Remy van pcfruit. Ook het slechte weer na de vorst betekent geen goed nieuws voor de fruittelers.

De schade hangt heel sterk af van wat fruittelers gedaan hebben om de vorst te bestrijden, klinkt het bij pcfruit. “De temperaturen zijn gegaan zijn van -3 °C tot minder dan -7 °C op sommige plaatsen. Dat waren heel schadelijke temperaturen”, vertelt Serge Remy, diensthoofd van de afdeling pomologie of teeltonderzoek bij pcfruit.

Op plaatsen waar het fruit niet beschermd werd, blijken soms alle bloemetjes van de peer beschadigd te zijn. Waar er wel vorstbescherming was, blijkt de schade...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Fruit

Wetenschappers zoeken natuurlijke microben om aardbeiplanten te versterken  

Fruit Aardbeien zijn meer dan fruit, bladeren en wortels. Ze hebben een natuurlijk netwerk van microben. Noem het gerust holisme voor planten. “Binnen die dynamiek zoeken we natuurlijke microbencocktails om aardbeiplanten gezond te houden”, aldus onderzoekers van KU Leuven. “Daarvoor bestuderen we aardbeiplantjes en hun netwerken.”
Meer artikelen bekijken