Startpagina Onderwijs

Geelse landbouwonderwijs is na een eeuw nog steeds springlevend

De landbouwschool van Geel bestaat in 2022 100 jaar. Een eeuw na de start is het Geelse landbouwonderwijs springlevend. In het feestjaar 2022-2023 wil de school dat ook tonen.

Leestijd : 3 min

De landbouwschool van Geel werd mogelijk gemaakt door het provinciebestuur van Antwerpen, dat in die beginjaren alle kosten zou dragen. Ook het gemeentebestuur van Geel richtte de school mee op.

Verschillende locaties

In eerste instantie kwam de landbouwschool van Geel terecht in de Kollegestraat. Heel snel was er nood aan praktijkruimte. Op de locatie van ‘De Hoef’ (jeugdcentrum De Bogaard) is de school al sinds 1926 actief. De Geelse landbouwschool kocht toen dit perceel van de kerkfabriek van Sint-Amands om er een boerderij te bouwen en om er proefvelden aan te leggen. Ook aan de huidige ring (nu bedrijf Sanofi) en in de buurt van de Gansakker in Geel, gingen scholieren aan de slag. Toen al begonnen de landbouwleraren met levensecht onderwijs en konden de leerlingen hier kennismaken met bijvoorbeeld nieuwe teelten, nieuwe dierenrassen en meststoffen. In 1928 werd de ‘Hoef’ zoals de Gelenaars de Bogaard toen noemden, overgedragen aan de provincie Antwerpen. De Gelenaars wisten dat toen amper, want de landbouwschool bleef hier gewoon actief.

De eerste landbouwschool van Geel lag in de Kollegestraat. Ze werd mogelijk gemaakt door het provinciebestuur van Antwerpen en door het gemeentebestuur van Geel.
De eerste landbouwschool van Geel lag in de Kollegestraat. Ze werd mogelijk gemaakt door het provinciebestuur van Antwerpen en door het gemeentebestuur van Geel. - Foto: Kogeka

Grote namen verbonden aan de landbouwschool

De stichter van de landbouwschool, kanunnik Jozef Baeyens (1895-1990), zou op de Bogaard een stevige reputatie uitbouwen op het vlak van bodemkunde. Hij werd in 1932 professor aan de KU Leuven en een wereldautoriteit op gebied van plantenkunde en bodemanalyse. De huidige faculteit Bio-ingenieurswetenschappen heeft een ferme historische link met Geel. Ook wijlen priester, landbouwingenieur en missionaris in Brazilië Jules Claes (1918-1998), is en blijft na al die jaren een grote naam in landbouwerskringen, zeker in de buurt van Ten Aard en Sas 7. Het ‘Nieuws uit Cruz Das Almas’ was jarenlang een bekende rubriek in Het Nieuwsblad van Geel. Enkele generaties gedreven leraren hebben voor het landbouwleven in de ruime regio zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog enorm veel betekend. De hoeve van de huidige Bogaard bijvoorbeeld stond ook ten dienste van tientallen landbouwgezinnen. Nieuwe kennis werd in deze omgeving getoetst aan de plaatselijke omstandigheden.

Nieuwe praktijklocatie De Hooibeekhoeve

In 1973 werd dit stukje in het centrum van Geel te klein voor landbouwonderwijs en startte de provincie met De Hooibeekhoeve op Ten Aard, dat ook meteen een een nieuwe praktijklocatie werd voor de school. De stad Geel kocht de hoeve en bouwde hier haar jeugdcentrum De Bogaard, maar de samenwerking met de landbouwschool werd nooit stop gezet. De leerlingen van Sint Aloysius Geel van de huidige eerste graad en de leerlingen van Sint Jozef Geel van de tweede en derde graad secundair onderwijs werken al héél veel jaren perfect samen met de diensten van de Bogaard.

Nieuwe studierichtingen

Ondertussen zat de school niet stil. Er kwamen praktijkuren in de hogeschool Thomas More en in 1999-2000 werd een richting Biotechnische wetenschappen opgericht. Contacten met onder andere een Nederlandse en een West-Vlaamse school resulteerden in september 2003 in de nieuwe, populaire richting Dierenzorg, die ook nog altijd uniek is in de ruime regio.

Honderd jaar na de start is het Geelse landbouwonderwijs springlevend. In het feestjaar 2022-2023 wil de school dat ook tonen. Vanaf september 2022 kan je onder meer deelnemen aan een fietstocht die je zal leiden langs de locaties van de school (Sint Aloysius Geel, Sint Jozef Geel, De Bogaard, de Hooibeekhoeve, Thomas More). Voor alle activiteiten en evenementen in het feestjaar, kan je terecht op www.kogeka.be.

Kogeka

Lees ook in Onderwijs

LTI Oedelem: jongeren kiezen bewust voor landbouwrichting op school

Onderwijs Het LTI Oedelem biedt als secundaire school de richting Landbouw aan in zowel de D/A- als A-finaliteit. Meer en meer zien leerkrachten de klassamenstelling veranderen. Waar LTI Oedelem startte als dé school waar alle landbouwerszonen en -dochters op school zaten, trekt de school meer en meer leerlingen aan die geen voorkennis hebben van landbouw.
Meer artikelen bekijken