Startpagina Melkvee

Beperkte melkproductiedip juni en juli

Afgelopen juni produceerden Belgische melkveehouders 322,5 miljoen liter en in juli 321,4 miljoen liter. Dat blijkt uit de officiële statistieken voor deze maanden. De officiële melkprijs stijgt.

Leestijd : 1 min

De maanden juni en juli kennen traditioneel een dip in de productie ten opzichte van de piek in het voorjaar. Dat is dit jaar niet anders. In mei bedroeg de Belgische melkproductie nog 339,6 miljoen liter.

Alleen is de dip minder uitgesproken dan voorgaande jaren. Afgelopen mei werd er ‘slechts’ 2,1 miljoen liter meer gemolken dan dezelfde maand in 2016. Voor de voorbije juli-maand bedraagt dit verschil met dezelfde maand vorig jaar 9,9 miljoen liter. Ook voor juni geldt dat de jaarlijks te verwachten dip minder uitgesproken was.

Melkprijs stijgt

De reële sectormelkprijs voor de maand juli steeg met 1,55 € van 34,19 naar 35,7 € per 100 liter. Dat blijkt uit gegevens van de zuivelindustrie (BCZ). Daarmee werd de stijging van juni verdergezet. Het verschil met dezelfde maand in 2016 is groot: toen daalde de melkprijs naar wat later het absolute dieptepunt bleek te zijn (22,79 €/100 l). Het gaat om een gewogen gemiddelde van de prijsnoteringen van de Belgische melkophalers: inclusief maandelijkse premies, maar exclusief premies op jaarbasis, jaarlijkse nabetalingen en btw.

Lees ook in Melkvee

Europese melkveehouders waarschuwen voor overproductie

Melkvee Enkele Europese organisaties van melkveehouders waarschuwen op vooravond van de Wereldmelkdag op 1 juni voor overproductie en dalende prijzen. Ze vragen dat de Europese Commissie de afnameprijzen van nabij volgt en ingrijpt door een vrijwillige productievermindering in te stellen.
Meer artikelen bekijken