Startpagina Melkvee

Historisch hoge melkprijs

De melkprijzen staan historisch hoog. Boeren krijgen voor het eerst meer dan 49 cent/l. Dat is 40% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aanbod in België en in de rest van de wereld verkleint, waardoor de zuivelprijzen stijgen. Dat zal waarschijnlijk binnen enkele maanden ook in de winkel te merken zijn.

Leestijd : 2 min

Het vorige record voor de melkprijs dateert van november 2007. "Zeven jaar geleden was de prijs nog half zo hoog als nu. Het vorige record dateert van november 2007. Toen zaten we op 45 cent/l. De oorlog in Oekraïne veroorzaakt extra onzekerheid, maar de prijs is vooral gestegen omdat de kosten voor energie, veevoeder en kunstmest sterk gestegen zijn en omdat het aanbod wereldwijd lager is", legt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie uit in ‘De Wereld Vandaag’op Radio 1.

“Zeven jaar geleden verdienden de boeren de helft van wat ze nu verdienen, vooral omdat de kosten voor energie, veevoeder en kunstmest zijn gestegen en omdat het aanbod kleiner werd. De oorlog in Oekraïne veroorzaakt extra onzekerheid. Een groot stuk van de prijsstijging voor melk gaat naar de gestegen kosten”, legt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie uit in ‘De Wereld Vandaag’.

"De prijsstijgingen op de zuivelmarkt zijn vorig jaar in augustus begonnen. Dat komt omdat de boeren wereldwijd minder melk produceren. De vraag is wereldwijd heel groot, maar het aanbod wordt kleiner, en dat veroorzaakt een behoorlijke stijging van de prijs voor melk."

Het zal niet lang duren vooraleer de zuivelproducten in de winkel ook duurder worden. "De zuivelindustrie kan het niet volhouden om duurdere melk aan te kopen terwijl de grondstofprijzen stijgen. Alles wat zuivel betreft, zoals boter, yoghurt en kaas, zal stijgen in prijs. Ik verwacht het grootste effect vanaf 1 juli. Dan treden de nieuwe contracten met de retail in voege."

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken