Startpagina Economie

Weer en geopolitieke toestand bepalen de voedermarkten

Op heel wat plaatsen in de wereld heeft het weer een ongunstige impact op enerzijds de zaai en anderzijds de oogst van gewassen. Daarnaast beïnvloedt de oorlog nog steeds de tendenzen.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, volgde de voorbije weken (week 17-18) opnieuw de voedermarkt voor ons op.

Oliehoudende gewassen

De grootste exporteur van palmolie ter wereld, Indonesië, verbood vanaf 28 april de export van geraffineerde plantaardige olie. Samen met het wegvallen van de Oekraïense export zou er nu, volgens Raf Beyers, 40% van de wereldhandel in plantaardige olie zijn stilgevallen.

Het koolzaadareaal in Canada wordt, ondanks de hoge prijzen, iets lager ingeschat dan vorig jaar en heeft daarnaast dringend behoefte aan regen. “Opnieuw wordt de discussie fuel or food feller gevoerd”, stelt Beyers. De hoge prijs voor zonnebloemolie laat kopers twijfelen om effectief over te gaan tot aankoop.

Hoog soja-areaal in Zuid-Amerika

De vraag naar sojaolie stijgt als gevolg van de exportban van palmolie uit Indonesië. De marges van de crushers zijn momenteel goed en zij draaien ook volop, waardoor de beschikbaarheid van sojameel ook ruim is. De vraag naar soja vanuit China is momenteel wat afgezwakt als gevolg van de coronalockdowns aldaar.

Het areaal aan sojabonen, in onder andere Brazilië en Argentinië, is naar boven bijgesteld naar 42,5 miljoen ha, wat historisch hoog is. “Door de lage eindvoorraden zal het effect van dit hoge areaal op de export vanuit deze landen naar verwachting zeer gering zijn”, meent Raf Beyers.

Weerseffecten beïnvloeden maïs

In de Midwest van de VS is het zaaien van maïs vertraagd doordat de grond te nat is. De verwachting is wel dat alles op tijd in de grond zit. Onbevestigde berichten geven aan dat Oekraïne 20% van haar maïsareaal inmiddels heeft ingezaaid.

Droogte teistert de safrinha (tweede oogst mais) in Brazilië. De maïsoogst in Argentinië loopt voortvarend en ligt voor op schema. Verder naar het noorden wordt Brazilië aanhoudend geteisterd door aanhoudende droogte die druk zet op de productie. Grote maïsgebieden, zoals Mato Grosso, lijden hier serieus onder en de tegenvallende opbrengsten van safrinha, zoals in 2021, lijkt zich te gaan herhalen als dit weer aanhoudt.

Zorgen over tarwe

India meldt zich steeds intensiever als potentiële grote tarwe-exporteur. Er verschenen berichten dat het mogelijk om 15 miljoen ton zou kunnen gaan. Er worden wel vraagtekens gezet of het logistieke apparaat in India voldoende is uitgerust om deze grote hoeveelheden exporttarwe te verwerken. De vraag naar tarwe daalt vanuit landen met een ‘schrale’ economie, omdat het simpelweg aanhoudend te duur is om aan deze prijzen te blijven importeren.

De groeiomstandigheden in Europa zijn gunstig. Positieve oogstverwachtingen komen er onder andere uit Rusland en de VS. De onzekerheid over de werkelijk fysieke beschikbaarheid op de wereldmarkt leidt echter niet direct tot een prijsdaling.

Raf Beyers: “Er zijn momenteel 2 grote zorgen voor wat betreft tarwe. Enerzijds zijn er zorgen over het weer. Het is te droog of te heet in veel graanrijke gebieden (India, Brazilië en het zuiden van de VS). Daarnaast zijn er nog steeds geopolitieke spanningen in de Zwarte Zeeregio. In hoeverre is inzaai mogelijk van zomergranen en in hoeverre kan de oogst van wintertarwe straks binnengehaald worden?”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken