Meer dan 30 jaar veeprijskamp Waasland

De leerlingen van het 4e jaar en tot de leeftijd van 16 jaar optie Landbouw bereiden zich in de voorafgaande weken intens voor op hun showmanship voor zowel melkvee als BWB-vee.
De leerlingen van het 4e jaar en tot de leeftijd van 16 jaar optie Landbouw bereiden zich in de voorafgaande weken intens voor op hun showmanship voor zowel melkvee als BWB-vee. - Foto: Olivia Germeau

Vijf partners staken voor deze editie de hoofden bij mekaar: de stad Sint-Niklaas, de Broederschool Biotechnische en Sport, het Land en Tuinbouw Centrum Waasland, en de fokkerijorganisaties CRV en BWB-fokkers. Alles werd keurig voorbereid tot welslagen van de prijskamp in de schoolgebouwen in de week voorafgaand aan de prijskamp door de leerlingen en hun leerkrachten. Muziek, animatie en de vele honderden aanwezigen zorgden ervoor dat het een hoogdag werd voor de fokkerij in de schoolgebouwen. Elke moeder kreeg ook een aangepaste groene attentie mee naar huis, vermits het ook Moederdag was.

In totaal waren er een kleine 140 dieren ingeschreven van een 17-tal fokkers voor dit eerste groot treffen in de provincie Oost-Vlaanderen. Ongeveer een 8- tal witblauwen tekenden present.

Showmanship

De leerlingen van het 4e jaar en tot de leeftijd van 16 jaar optie Landbouw bereiden zich in de voorafgaande weken intens voor op hun showmanship voor zowel melkvee als BWB-vee. Een 26-tal leerlingen namen hieraan deel, netjes verdeeld over melkvee en BWB-vee. Vele fokkers in de regio stelden een kalf ter beschikking van deze leerlingen, zodat zij ter plaatse konden oefenen in clippen en showmanship met als einddoel een passie voor prijskamp en showmanship te krijgen.

Jury van dienst waren voor melkvee Gerben Vanderlinden uit Huldenberg en voor BWB-vee Bart Willemsen uit Sint-Joris-Winge en François Guillaume uit Ochamps-Libin. Zij werden steevast gevraagd om commentaar te geven bij elke serie, zodat de toeschouwers en leerlingen mee konden volgen in hun eindklassement.

De leerling-winnaars waren voor het showmanship voor BWB-vee Sien Rombaut uit Stekene en voor melkvee Lore Braems uit Wachtebeke.

Spannende reeksen

Reeks stieren tot 10 tot 24 maand Een duidelijke dominante winnaar van zijn serie was Rolls Roys van de Kerkenhofstede (Yakult) van Paul Gillis uit Watervliet. Deze overtuigde in massa, hoogtemaat en vooral breedte en ging Raphael van Klaveren Aas vooraf en 7167 van T klein Laar.

In de tweede reeks ging de klepper in bevleesdheid, bespiering en breedte in de voorhand Paris van de Otterhoeve (Courtois) de iets grotere Offenbach du Tordoir vooraf, gevolgd door de volle broer van Paris, Pankaj van de Otterhoeve. Twee plaatsen binnen de top 3 met 2 volle broers, een niet alledaags verschijnsel op een prijskamp dat tot grote vreugde stemde bij Hedwig Redant.

Reeks vaarzen 10 tot 20 maand Quintana van't Blektehof (Darko) van Hugo de Smet uit Oordegem, die veel breedte vertoonde, mocht het rode lint rondom de staart doen bij de eerste serie vaarzen. Ze werd nauw op de hielen gezeten door de totaal verschillende en grotere Quebec van Hof Ter Dam van Peter van Moer uit Meerdonk, gevolgd door de zwarte parel van Dennis De Backer Rietjs van den Kleibeke.

In de tweede reeks stak Quincy van Hof ter Dam (Darko) van Peter Van Moer er letterlijk met kop en schouders bovenuit: groot, zwaar, correct over de hele lijn. Ze werd achtervolgd door 2 homogene vaarzen, die kort bij mekaar lagen qua gestalte, fijnheid in beenwerk en uitstraling in de achterhand: 7169 van t Klein Laar van inzender van het eerste uur Wilfried Goeman uit Vrasene en QIN van Hof ter Dam.

In de derde reeks had de lange Balisto dochter, Jasmina du Coin van Peter Van Moer, het erg moeilijk om stand te houden in een reeks die erg aan mekaar was gewaagd. Penia van nieuwkomer Andre Onghena zat haar dicht op de hielen qua bespiering, evenals Partheid van Klaveren Aas.

Reeks gekalfde vaarzen 20 tot 32 maand Pasqua van de Kerkenhofstede(Esperanto) overtuigde met supermooie vleeslijnen, een mooie ronde bespiering, met dito achterhand en correct beenwerk. Zij stond letterlijk te glunderen in de ring die dag. Kokoon van de Breehoeve van Peter Van Moer en Odine van de Duyversputten van Lieve Blindenman uit Hofstade probeerden alsnog met hun gestalte en gewicht te overtuigen.

Reeks gekalfde vaarzen en koeien 32 tot 44 maand Nieuwkomer Kristof De Winne overtuigde hier nipt met zijn 7677 de Spy (Balisto). Ze werd van kortbij gevolgd door een sterke Oliva van Klaveren Aas(Volcan). Het waren twee koplopers om u tegen te zeggen qua fijnheid, uitstraling in de achterhand en beenwerk. Olivia van Keibeke tekende present voor de 3e plaats.

Reeks koeien vanaf 44 maand Geen twijfel mogelijk, ook hier een overtuigende winnares Maya van Daisel (Gaius) van Peter Van Moer. Een sterke koe met breedte, gewicht en een lange brede ruglijn. Gwendolyn van Kristof de Winne kwam te kort door haar conditie. Zij werd gevolgd door Moisson van Klaveren Aas.

Traditioneel zijn de oudste koeien dikwijls een pronkstuk op deze veeprijskamp. Dat was deze editie niet anders. In de tweede reeks overklaste de meer dan 100 kg zware Karlien van Klaveren Aas (Grommit) van Karl Goossensen Marina van Osselaer alles en iedereen. Lengte, breedte, ronding en beenwerk waren gewoon top. Ze had dan ook weinig moeite om haar concurrenten in de ring voor te gaan. Maaike van Hof ter dam probeerde nog wel, maar er was een duidelijk verschil. De derde plaats was voor Lien van Hof ter Dam, wat een mooie foto van 3 zware koeien opleverde voor menig toeschouwer.

Reeks koe met kalf Nina van' t Zwaantje (Emblème) werd samen met haar kalf Queen (Komeet) van François van de Vijver uit Verrebroek uitgeroepen tot winnares bij koe met kalf, omdat kalf en moederdier erg op mekaar leken qua fokwaarde en toekomst.

Reeks bedrijfsloten Bij de vaarzen werd het lot van Peter van Moer gekozen als uitstraling voor de toekomst. Bij de koeien kon men niet naast het zeer homogene en zware lot van Fokstal Klaveren Aas kijken.

De kampioenen

Stieren: Paris van de Otterhoeve ( Courtois x Ferrero ) van Hedwig Redant uit Ottergem.

Kampioen stieren: Hedwig Redant
Kampioen stieren: Hedwig Redant - Foto: Olivia Germeau

Vaarzen/Gekalfde vaarzen: Pasqua van de Kerkenhofstede ( Esperanto x Econome ) van Paul Gillis uit Watervliet.

Kampioen vaarzen: Paul Gillis.
Kampioen vaarzen: Paul Gillis. - Foto: Olivia Germeau

Koeien: Karlien van Klaveren Aas ( Grommit x Ichor ) van Klaveren Aas- Van Osselaer LV uit Melsele.

Kampioen koeien: Klaveren Aas en Van Osselaer
Kampioen koeien: Klaveren Aas en Van Osselaer - Foto: Olivia Germeau

Koe met kalf: Nina van't Zwaantje ( Emblème x Impérial ) met Queen van't Zwaantje( Komeet ) van François van de Vijver uit Verrebroek.

Kampioen koe met kalf: François Van de Vyver.
Kampioen koe met kalf: François Van de Vyver. - Foto: Olivia Germeau

Bedrijfslot: vaarzen van Peter van Moer uit Meerdonk, koeien van Klaveren Aas - Van Osselaer uit Melsele.

Kampioen loten vaarzen: Peter van Moer
Kampioen loten vaarzen: Peter van Moer - Foto: Olivia Germeau

Kampioen loten koeien: Klaveren Aas
Kampioen loten koeien: Klaveren Aas - Foto: Oliviea Germeau

Het werd niet alleen een zonovergoten, maar ook een kwaliteitsvolle fokveedag, waar menig liefhebber en toeschouwer kon napraten in een jong, dynamisch en groen kader binnen en buiten de schoolgebouwen.

Carl Heyvaert, Broederschool Biotechnische en Sport Sint-Niklaas

Meest recent

Meest recent