In de Jardin des Sens spelen bloemen een belangrijke rol

RULA Sierteelt

Marguerite de Crayencour komt uit Brussel, maar het is in Bornival, een deelgemeente van Nijvel, dat haar spade, kruiwagen en hark nu thuis zijn. Ze kweekt er geen groenten, maar bloemen, en niet alleen voor het mooie uitzicht. Haar bloemen worden bewonderd, men kan ervan genieten en ze doen ons goed.

De anthuriums kunnen 1, 2 of zelfs 3 kleuren hebben, maar kunnen ook gestreept zijn.

AnthurMiddendorp is een Europese topper met stijlvolle anthuriums in 18 verschillende kleuren

RULA Sierteelt

Bij een exotische bloem als de mysterieuze anthurium denk je niet onmiddellijk aan een grootse kwekerij in ons land. Toch bouwde Ronny Middendorp, samen met zijn echtgenote Rosette Kerremans, in Veltem-Beisem een gerenommeerde anthuriumkwekerij uit. Te midden van de drukte dompelt hij ons onder in de kweek van deze uitzonderlijke bloemen.

“Er is een groene golf die nog steeds aan kracht wint”, weet René Denis.

René Denis: gebeten door innovatie

RULA Sierteelt

Vlaanderen heeft een bedrijf dat in de voorhoede zit inzake biologische spitstechnologie. Denis-Plants is gespecialiseerd in het op maat vermeerderen en afharden van exotische kamer- en tuinplanten. Elk jaar verkoopt het bedrijf 12 miljoen jongplanten van afgerond 800 verschillende variëteiten. De groei in omzet is nog niet ten einde.

Timing is heel belangrijk in de laurierteelt, weet Marian Maenhoudt.

Laurierteelt ontsnapt niet aan duurzaamheidsstreven

RULA Sierteelt

Matjes uit recyclagemateriaal die voorkomen dat potplanten uitdrogen, hergebruik van niet opgenomen water, zonnepanelen die het eigen elektriciteitsverbruik dekken, de inzet van personeel uit een maatwerkbedrijf…: het zijn kleine elementen die leren dat ook het kweken van laurier niet ontsnapt aan het duurzaamheidsdenken.

Het kwekersrecht is een intellectueel eigendomsrecht voor veredelaars van nieuwe plantenrassen.

Kwekersrecht beschermt de kweker van een nieuw plantenras

RULA Sierteelt

Wie een nieuw plantenras wil laten beschermen, kan daarvoor een kwekersrecht aanvragen. Het kwekersrecht is een intellectueel eigendomsrecht voor veredelaars van nieuwe plantenrassen. Hun werk wordt beschermd als het ras onderscheiden, homogeen, bestendig en nieuw is. België hanteerde daarvoor gedurende lange tijd de wet van 20 mei 1975 tot bescherming van kweekproducten. Vandaag de dag is het kwekersrecht opgenomen in het Wetboek van Economisch Recht (hierna : WER).

Bruno Gobin is directeur van zowel het PCS, als van het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG) en het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt vzw (PCA).

Interview met Bruno Gobin: “Elke plant heeft zijn plaats, geen enkele plant is slecht”

Actueel

De Vlaming kan meer dan ooit een bloemetje of plantje appreciëren. Tijdens corona werd het belang van groen (en kleur) in huis, in de tuin of zelfs op het terras zeer duidelijk naar mentaal welzijn toe. In Vlaanderen groeide de sierteeltsector uit tot een van de belangrijkste economische plantaardige sectoren. In het Proefcentrum voor de Sierteelt (PCS) zetten onderzoekers en adviseurs zich al sinds de jaren 50 in voor de fleurigste tak in de tuinbouw. Directeur Bruno Gobin is er trots op en maakt graag tijd voor een interview.