Startpagina Mechanisatie

Afrijping maïs verloopt razendsnel

Door de zeer warme en droge periode van verleden week is de afrijping van de maïs enorm versneld. De regen die nadien kwam heeft maar voor een tijdelijke afremming van de afrijping gezorgd. Door de vroege bloei en het uitzonderlijke voorjaar was een vroege afrijping al enkele weken voorspeld.

Leestijd : 2 min

Toch zijn sommige stijgingen in droge stof percentages deze week hoger dan verwacht. De locaties in de Kempen (Westerlo, Bocholt en Helchteren) noteren stijgingen van respectievelijk 6%,7% en 8,5%. Deze stijgingen komen aardig in de buurt van de ongeziene uitschieters tot 10% die we in de hete maand september 2016 konden vast stellen. Op de andere locaties in ons netwerk meten we een “normale” stijging van 1 tot 4%. Over alle locaties samen bedraagt de gemiddelde stijging per week 4%.

Oosten van het land loopt voor op het Westen

Sommige locaties zoals Bottelare, Geel, Retie zitten nog onder de 30%. In Retie werd echter pas op 17 mei gezaaid. De meeste locaties in het netwerk zitten in de beginfase van het hakselrijp stadium met gemiddeldes van 32-33%. We merken wel op dat dit de cijfers van afgelopen vrijdag zijn en dat men hierbij – ondanks de lagere temperaturen en de neerslag van de laatste dagen- toch minstens 2% bij mag rekenen om de huidige toestand in te schatten. Helchteren en Bocholt zitten momenteel al in de eindfase van het optimaal hakselstadium met percentages van 38 tot 40%. Gelukkig is de oogst in de Kempen (waar de situatie duidelijk het verst gevorderd is) al gestart. De eerste maïs werd eind augustus al ingekuild. De hakselaars draaien er nog niet op volle toeren maar hopelijk zien we volgende week nog meer oogst-activiteit. Het westen van het land zit algemeen genomen iets achter op de evolutie in het oosten van Vlaanderen

Staygreen

In de praktijk wordt er elk jaar heel veel maïs bij een te hoog droge stof gehalte ingekuild. We blijven herhalen dat men bij het inschatten van de rijpheid niet enkel mag kijken naar de groene bladstand. De meeste maïsrassen hebben een goede staygreen en dus is het normaal dat de planten er lange tijd mooi groen bij staan. De kolven blijven ondertussen wel afrijpen en vanaf het moment dat de schutbladeren en de onderste bladeren beginnen te verdrogen kan de evolutie in droge stof heel snel verlopen. Tijdig en wekelijks de rijpheid van de kolven en de planten inspecteren is een goede stap in de richting van een succesvolle oogst.

J. Depoorter, CIPF namens LCV

Lees ook in Mechanisatie

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

Onderwijs De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.
Meer artikelen bekijken