Startpagina Aardappelen

Terug een Belgapomprijs na een week zonder notering

Belgapom deed op vrijdag 10 juni terug een prijsnotering, nadat het een week eerder geen Belgapomprijs opstelde wegens te weinig transacties.Op 25 mei bleek de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger onveranderd. Al enkele weken blijft de prijs hangen op 250 euro/ton zonder btw.

Leestijd : 2 min

De Belgapomprijs voor Fontane bedraagt 200 euro/ton zonder btw (of 212 euro/ton met btw). Ten opzichte van 2 weken terug is dit een daling met 50 euro/ton zonder btw.

Belgapom spreekt van een flauwe markt met een aanbod dat groter is dan de vraag.

Voor de variëteiten Bintje en Challenger geldt dezelfde prijsnotering en marktstemming.

Fontane

De Belgapomprijs Fontane is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit Fontane, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Ben Muyshondt is de nieuwe voorzitter van Belgapom

Aardappelen Het bestuur van Belgapom heeft eenparig Ben Muyshondt, CEO van Pomuni, aangesteld als voorzitter van Belgapom voor de periode 2023-2026. Ben Muyshondt volgt Marc van Herreweghe op die sinds 2018 de organisatie leidde. Hij wordt bijgestaan door 2 ondervoorzitters: Hannelore Raes van Agristo en Bart Nemegheer van Aardappelhoeve.
Meer artikelen bekijken