Eerste Belgische krieken voor Mort Subite

In totaal verwachten de brouwerij 45.000 kg krieken.
In totaal verwachten de brouwerij 45.000 kg krieken. - Foto: Mort Subite.

De jaarlijkse kriekenoogst draait weer op volle toeren en dat betekent ook alle hens aan dek in de Mort Subite-brouwerij. Bruno Reinders, meesterbrouwer: “Deze week krijgen we 4 dagen op rij ’s morgens vroeg telkens een levering, vandaag zowat 9.600 kg. In totaal verwachten we 45.000 kg krieken en daarmee zijn we bij de Belgische brouwerijen de grootste afnemer van verse Belgische krieken. Met onze ploeg gaan we onmiddellijk aan de slag om de krieken meteen te verwerken. De krieken worden gemengd met jonge lambic, een bier op basis van spontane fermentatie met wilde gisten die we hier in de Zennevallei aantreffen.”

De rijpe krieken vol sap zijn geschikt om bij deze temperaturen onmiddellijk op de biertank te beginnen gisten. Ongeveer in oktober ronden de brouwers het gistings- en brouwproces af en kan het kriekbier gebotteld worden om op de markt te komen.

Belgische krieken

Zoals altijd werkt de brouwerij enkel met Belgische krieken. Dit jaar zijn die afkomstig uit het Limburgse Zepperen en Gingelom. Daar worden de krieksoorten Kelleries en Gorsem geteeld, traditioneel de variëteiten die zich uitstekend lenen voor kriekbieren vanwege hun fris-zurige smaak.

De Mort Subite-bieren, en vooral dan vlaggenschip de Kriek Lambic, kunnen nog steeds op veel waardering rekenen. “Na de moeilijke covidjaren heeft de export zich herpakt”, aldus Reinders. “We brouwen ongeveer 100.000 hectoliter bier in onze brouwerij. Het meeste daarvan gaat naar het buitenland. Onze grootste exportmarkt blijft Frankrijk, gevolgd door Hongarije en Nederland.”

Mort Subite

Meest recent

Meest recent