Startpagina Mechanisatie

Innovaties terug fysiek getoond tijdens Mecanic Show

Voor de Mecanic Show selecteerde de beursorganisatie van Libramont voor deze editie 13 machines. Dat zijn er 3 meer dan de machines die in de virtuele editie van 2020 werden getoond.

Leestijd : 5 min

De 13 geselecteerde machines zullen gedurende de 4 beursdagen in de Grote Ring op het terrein opdraven om hun innovatief karakter te tonen.

New Holland

De eerste geselecteerde machine is de T6.180 Methane-tractor van New Holland. Op wereldniveau bekeken is dit de eerste tractor die volledig door methaan wordt aangedreven. Vanaf nu wordt deze tractor in serie geproduceerd en maakt hij het voor de landbouwer mogelijk om volledig onafhankelijk te zijn van externe energiebronnen.

Dit tractormodel laat bovendien toe om de gebruikskosten naar beneden te halen en om de uitstoot drastisch te laten dalen.

Güttler

Güttler heeft een nieuwe zaaitand ontwikkeld om op een machine te plaatsen die dient om grasland te vernieuwen. De toepassingsperiode waarbinnen aan weidevernieuwing gedaan kan worden in het voorjaar verruimt door deze ontwikkeling.

De GreenMaster Direct maakt het mogelijk om het werk vroeger op het jaar te starten wanneer de aanwezige begroeiing nog vochtiger is, of later op het jaar, wanneer de vegetatie al in groei is. Een doorzaai-effect wordt bekomen, ongeacht de omstandigheden met een optimale bedekking van de bodem.

Joskin

Met de sleepslangbemesters Pendi- Twist Start en Pendislide Start biedt Joskin een oplossing aan voor drijfmestverdeling over een breedte van 12 m voor gebruikers die willen investeren in hun eigen machinepark. Deze injecteurs kunnen aangebouwd worden aan drijfmesttonnen die niet over hefinrichtingen beschikken of over een voorziening om dit te monteren. Zij worden rechtstreeks op het achterframe/chassisbalken van de bestaande tank gemonteerd.

Ook de nieuwe plateauwagen, Wago X van Joskin, is geselecteerd voor de Mecanic Show. Deze kan zowel dienst doen als balentransportwagen, als voor het transport van voertuigen. Een voertuiglengte van 8 of 10 m is mogelijk met een laadvolume dat tot 14 ton gaat. De laadrampen die hydraulisch op- en neergelaten kunnen worden, kunnen over de volledige breedte van het laadplateau verschoven worden. Zo kunnen ook smallere voertuigen geladen worden.

De machines zijn geselecteerd op innovativiteit.
De machines zijn geselecteerd op innovativiteit. - Foto: AV

Krone

Van Krone is de opklapbare frontmaaier, de EC F 400 CV, met een werkbreedte van 4 m, geselecteerd voor de Mecanic Show. Hiermee presenteert Krone een tot nu toe ongeziene manier om een frontmaaier toe te plooien voor wegtransport op wereldvlak bekeken. Deze frontmaaier laat een optimale overlap toe tussen de frontmaaier en de achtermaaiers. Op hellingen of in bochten is dit heel belangrijk.

Krone moest voor deze frontmaaier niet alleen een doordacht opklapsysteem voorzien, ze moesten ook rekening houden met de aandrijving van de maaischijven. Dit wordt niet onderbroken, zodat ze altijd goed synchroon staan uitgelijnd. In transportpositie zwenken aan iedere zijde telkens 2 maaitrommels naar achteren, zodat deze tussen maaier en tractor staan. Hierdoor wordt de aandrijflijn niet onderbroken. De buitenste kanten van het beschermdoek klappen naar boven in de transportpositie.

Van Krone is nog een tweede machine geselecteerd voor de Mecanic Show, namelijk de GX universele transportwagen. Deze ontwikkelde de fabrikant omdat hij ziet dat het transport binnen de landbouwsector alsmaar toeneemt. De GX beschikt over een opvallende functie, namelijk de ExactUnload. Dit systeem laat toe om het lossen gecontroleerd en homogeen op een vooraf bepaalde afstand uit te voeren.

Strautmann

Strautmann presenteert met de Magnon-opraapwagen een opmerkelijke machine, omdat deze opraapwagen uitgerust is met een breedte van 2,25 m met flexibele polyurethaanvingers. Deze flexibele kunststofvingers zijn voldoende sterk om het gewaszwad van de bodem op te rapen. Toch zijn ze voldoende flexibel om niet in de aarde te dringen, waardoor ze het ruwvoeder niet bevuilen met grond.

Kuhn

De Kuhn VB 7190 I-Dense is de eerste rondebalenpers waarbij de instellingen volledig geautomatiseerd zijn. De persdruk wordt hierdoor automatisch ingesteld in functie van het vochtgehalte van het gewas dat geoogst wordt. Dit verhindert een overbelasting van de machine, een overmatig brandstofverbruik en een slechte vorming van de balen.

Pöttinger

Het Oostenrijkse Pöttinger presenteert in de Grote Ring van de Mecanic Show zijn nieuwe opraapwagen, de Jumbo 8000. Dankzij een nieuw aandrijfconcept en nieuwe snijrotor met 65 messen, kan deze opraapwagen nieuwe prestaties laten zien met een theoretische snijlengte van 25 mm ten opzichte van de vorige snijlengte van 34 mm.

Een kortere snijlengte vermindert het risico op een slechte bewaring en verbetert de kuilkwaliteit door een snellere verlaging van de pH.

Evrard

Inzake spuittechniek heeft Evrard een spuitsysteem ontwikkeld dat R-Activ genoemd wordt. Het wordt volledig door lucht ondersteund. Hierdoor wordt er beantwoord aan de vraag naar minder middelengebruik, maar is er ook minder restvloeistof en een veiligere werkomgeving voor de bedienaar.

Het voornaamste voordeel van het nieuwe, compacte spuitcircuit, is dat dit korter bij de spuitboom ligt, zo- dat het een snellere reactietijd heeft en het dode volume en de resthoeveelheid spuitmiddel verdwenen is.

De machines die geselecteerd werden voor de Mecanic’Show 2022 zullen gedurende het hele beursverloop opgesteld staan naast de Grote Ring.
De machines die geselecteerd werden voor de Mecanic’Show 2022 zullen gedurende het hele beursverloop opgesteld staan naast de Grote Ring. - Foto: TD

Fliegl

Van Fliegl is de wiedeg Striegel STR 610 geselecteerd voor de Mecanic Show. Er zijn 6 rijen tanden van 8 mm dik gemonteerd die hydraulisch kunnen worden versteld. Via een mechanisch te regelen aanslag bepaalt men vervolgens hydraulisch gezamenlijk de spanning op alle tanden ineens.

Door de hoek die de tanden maken met de bodem te wijzigen, verandert de agressiviteit van werken. De druk die de veren uitoefenen blijft over hun volledige lengte gelijk, wat de positie van de tand ook is.

Emily

Van Emily is een veegborstel met opvangbak geselecteerd. Deze beschikt niet over een aankoppelbord voor aan verreikers of frontladers, maar heeft aan de bovenzijde uitsparingen waar de lepels van de palletvork in passen. Het innovatieve is dat deze veegborstel zowel heel fijn stof als grotere objecten kan opvegen. Verder vernieuwend is de automatische optie om de filter te reinigen iedere keer dat de opvangbak geledigd wordt, zonder dat de bestuurder zijn stoel moet verlaten.

MAN

Het is ongewoon, maar de Mecanic Show verwelkomt dit jaar met MAN een vrachtwagenconstructeur. Deze onderscheidt zich door een nieuw digitaal achteruitkijksysteem, OptiView genaamd. Dit systeem laat toe om het wegverkeer én de omgeving van de vrachtwagen sneller te zien. Het past zich automatisch aan de besturingsomstandigheden aan om de chauffeur op ieder moment het meest optimale zicht te bieden. Verschillende veiligheidssystemen zijn geïntegreerd en er is alles aan gedaan om dode hoeken te voorkomen.

Nicolas Higuet

29-3356- Mecanic-Show 2022-web (2)

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken