Startpagina Vleesvee

De Blondes veroveren Pajottenland

Op donderdag 21 juli 2022 vond voor de eerste keer in de geschiedenis een prijskamp plaats voor Blonde d’Aquitaines op de jaarmarkt in Bogaarden.

Leestijd : 3 min

Het bestuur van de jaarmarkt in Bogaarden en het bestuur van Blonde d’Aquitaine Vlaanderen broedden hier al even op. Corona strooide roet in het eten, maar uitstel was dus zeker geen afstel. Op onze nationale feestdag schitterden de Blondes in Bogaarden. “Een gedreven team met een voorzitter die er 200% voor gaat!” zo complimenteerde Daniël Terrijn, voorzitter van het bestuur van de jaarmarkt Bogaarden de nieuwkomers.

Elke deelnemer is belangrijk

“Ik ben weer eens oprecht en terecht fier op mijn team”, zegt voorzitter Marnic Loterman. “Er is voor en achter de schermen heel veel werk verzet, zowel tijdens de keuring als reeds weken van tevoren. Organiseren, plannen, vergaderen en overleggen, bestellingen doen, dieren voorbereiden en opleiden, sponsoring aanschrijven… Niet alles verliep zonder slag of stoot, maar volgens onze presentatrice Stefanie Janssens zou het dan allemaal maar saai worden als alles te vlot verloopt. We lieten ons niet uit het lood slaan door een tegenslag, hitte en regen. We vatten dus letterlijk en figuurlijk de koe bij de hoorns.”

Voorzitter van BDAV Loterman Marnic samen met de voorzitter van jaarmarkt Bogaarden Daniël Terrijn.
Voorzitter van BDAV Loterman Marnic samen met de voorzitter van jaarmarkt Bogaarden Daniël Terrijn. - Foto: Lindsay Loterman

Marnic was de voorafgaande week ontgoocheld dat er berichten verschenen die alleen de grote deelnemers loofden. “Voor mij is elke deelnemer even belangrijk”, vertelt de voorzitter. De grote stallen brengen meer dieren mee naar de keuringen dan de kleinere stallen, maar we zijn ook zeer blij dat we een paar nieuwe deelnemers mochten verwelkomen, want ook zij maken mee de keuring. Ik hoop dat ze ervan geproefd hebben, bijgeleerd hebben en dat het smaakt naar meer, want zij zijn de toekomst.

Omstreeks 11 uur verschenen alle deelnemers trots in hun Blonde d’Aquitaine-outfit en zag je hier en daar al wat zenuwen de kop opsteken. In de eerste categorie verschenen er 5 jonge stieren tussen 6 en 12 maanden in de ring. Daarna werd er door de jury – Henk Tessemaker en Bert Groen – opeenvolgend goud, zilver en brons uitgedeeld in de volgende categorieën: jonge vaarzen van 6 tot 12 maanden, stieren van 12 tot 18 maanden, vaarzen van 12 tot 18 maanden, stieren van 18 tot 24 maanden, vaarzen van 18 tot 24 maanden, stieren van 2 tot 3 jaar, koeien van 2 tot 3 jaar, stieren van 3 tot 4 jaar, koeien van 3 tot 4 jaar, stieren ouder dan 4 jaar, koeien ouder dan 4 jaar, zoogstellen jonger dan 4 jaar, zoogstellen ouder dan 4 jaar en de bedrijfsgroep.

Vaarzen en gekalfde vaarzen 2-3 jaar
Vaarzen en gekalfde vaarzen 2-3 jaar - Foto: Lindsay Loterman

Mooie kampioenschappen

Vervolgens werd er overgegaan naar het serieuze werk: de kampioenschappen! Bij de vaarzen jonger dan 18 maanden was het de Ideal-dochter Sanne van de stal van Carl Mintjes uit Oostmalle die de beker pakte. Ze werd eveneens verkozen tot Miss Future. De Ideal-zoon Supra, eveneens uit de stal van Mintjes, kreeg de beker mee naar huis bij de jonge stieren tot 18 maanden. Beide dieren werden tot kampioen verkozen, omdat er door de jury heel veel rastypischheid opgemerkt werd. Beide dieren zijn heel goed ontwikkeld, hebben een mooie bespiering, bezitten fijn en correct beenwerk en, voor een Blonde d’Aquitaine zeker een van de belangrijkste kenmerken: een goed ontwikkeld bekken!

Bij de jongvolwassen dieren was het Rafale (v. Neo) Van Luc De Bel die kampioen werd bij de stieren en Copo-dochter Pam, eveneens van De Bel werd kampioen bij de vaarzen.

De strijd bij de volwassen stieren ging tussen de Hulk-zoon Pastis van Fokkerij Mintjes en Osasis (v. Fromant) van Luc de Bel. De jury vond het een zeer moeilijke keuze, maar oordeelde toch dat Pastis de beker mee naar huis mocht nemen. Bij de volwassen koeien stonden Lolita (v. Gouson) Van Mintjes Oderieke (v. Fromant) Van De Bel Noblesse (v. Titan) van De Bel en Parole (v. Ideal) van Mintjes in de ring.

Stal De Bel en stal Mintjes brachten een bedrijfsgroep naar voor. De jury oordeelde dat de groep van Mintjes homogener was. Dat is ook de reden dat zij deze beker mee naar huis mochten nemen.

Stal Mintjes werd de winnende bedrijfsgroep.
Stal Mintjes werd de winnende bedrijfsgroep. - Foto: Lindsay Loterman

Het voltallige bestuur van BDAV bedankt graag de jury Henk Tessemaker en Bert Groen, alle deelnemers en alle medewerkers voor en achter de schermen, alle geïnteresseerde kijkers en vooral het bestuur van jaarmarkt Bogaarden.

Lindsay Loterman

Lees ook in Vleesvee

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Vleesvee Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”
Meer artikelen bekijken