Startpagina Edito

Landbouwgrond is niet gratis

Het gemak waarmee het bestuur van Geraardsbergen 70 ha landbouwgrond cadeau doet aan Defensie voor de ‘Kazerne van de Toekomst’ is stuitend. En dan hebben we het er nog niet over dat het bestuur vooraf geen inspraak vroeg of dat de stad geen eigenaar is van die gronden, of dat er in Gavere, op enkele tientallen kilometers, een legerkazerne leeg staat.

De landbouw is voor politici een onuitputbaar vat van ‘gratis’ ruimte. Of het nu gaat over nieuwe industrieterreinen, woonuitbreidingsgebieden, natuurgebieden of bredere wegen, er is altijd wel een landbouwgrond die politici daar graag aan opofferen. Meestal met de dooddoener dat de boer blij mag zijn dat hij onteigend wordt, want zo kan hij ‘eindelijk gaan rentenieren’.

De 70 ha die in Geraardsbergen verdwijnen, zullen op zich niet de doodsteek zijn van de landbouw in Vlaanderen. Het brood of de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken