Startpagina Vleesvee

Dubbelslag voor Filip Ally en Roger Monbaliu tijdens provinciale prijskamp witblauw in Wulpen

Onder een stralende zon vond op 16 juli de provinciale prijskamp van West-Vlaanderen voor het witblauwe ras plaats. Het was een geslaagde dag met een hoog algemeen niveau van de deelnemers.

Leestijd : 5 min

Na 2 afgelaste edities wegens corona kon eindelijk opnieuw een prijskamp plaatsvinden in Wulpen. Ondanks slechts 51 aanwezige dieren op 72 inschrijvingen werd het een geslaagde dag met een hoog algemeen niveau, zowel bij de stieren als bij de vaarzen en koeien. Jan Declerck en Mathieu Deschuyteneer waren de 2 juryleden van dienst.

Vaarzen tot 1 jaar

In de eerste reeks stonden 8 dieren klaar met weinig leeftijdsverschil. De correcte en compleet gebouwde dochter Roxette vd Pannemeers (Cupidon), die ook een goede ontwikkeling liet zien, behaalde de eerste plaats. Wanita vd Sijsloberg (Mercator) behaalde een mooie tweede plaats. De derde plaats was voor de soortige vaars Rachelle van Ter Bos (Futé) van Geert Demasure. Later op de dag werd Roxette tot kampioene uitgeroepen bij de vaarzen onder 1 jaar.

Roxette vd Pannemeers (Cupidon) kampioene vaarzen minder dan 1 jaar van Filip Ally uit Tielt.
Roxette vd Pannemeers (Cupidon) kampioene vaarzen minder dan 1 jaar van Filip Ally uit Tielt. - Foto: Annelies Debergh

De tweede reeks vaarzen was zonder twijfel de spannendste van de dag. Eerst stond Wieke vd Sijsloberg (Artisan) op kop, die veel rugbespiering liet zien. Maar na twijfelen bij de juryleden werd arbiter Hans Vermote in de ring gevraagd. Na uitgebreid beraad werd Lucky Girl van Ter Bos (Newton), van Geert Demasure uit Avelgem, van de derde naar de eerste plaats gezet. Ruchi van Ter Bos (Arko), eveneens van Geert Demasure, bleef op de tweede plaats, en Wieke vd Sijsloberg werd naar plaats 3 verdreven. Lucky Girl liet veel finesse, lengte en type in de achterhand zien.

Stieren tot 1 jaar

In de eerste reeks stieren onder het jaar klopt de breed gebouwde Wimper van de Sijsloberg (Darko) 2 zonen van Newton de Fontena. Ruben van Ter Bos, van Geert Demasure, werd tweede en Remco van Stavele, van Pascal Decroos uit Stavele, behaalde een verdienstelijke derde plaats.

Bij de tweede reeks stieren haalde Rugby vd Stokerij (Vidal), van Roger Monbaliu uit Jabbeke, vlot de reekszege binnen. Hij werd uiteindelijk ook kampioen in deze categorie.

Rugby vd Stokerij (Vidal), kampioen stieren jonger dan 1 jaar, van Roger Monabaliu uit Jabbeke.
Rugby vd Stokerij (Vidal), kampioen stieren jonger dan 1 jaar, van Roger Monabaliu uit Jabbeke. - Foto: Annelies Debergh

Rugby liet veel ontwikkeling zien, met correct beenwerk en toch mooie vleeskwaliteiten. In deze reeks was de tweede plaats voor de economische stier Ronaldo van Stavele (Marlboro), van Pascal Decroos, en een derde plaats voor Rowan vh Caloenhof (Vison), van Kristof de Fauw uit Tielt.

Vaarzen 1 tot 2 jaar

De eerste reeks werd een mooie strijd tussen Rina vd Pannemeers (Litige) en Rihana vd Stokerij (Oulare) van Roger Monbaliu. De extra finesse van Rina bezorgde haar uiteindelijk de eerste plaats. De derde plaats was voor Romanie van Willecomme (Macron) van Luc David, die veel type in de achterhand liet zien.

De tweede reeks vaarzen tussen 1 en 2 jaar werd een duel tussen 2 extra dieren Passionata vd Pannemeers, van Filip Ally, en Phinesse van Ter Bos, van Geert Demasure. Beide lieten ze veel vlees en soort zien. Op de nationale prijskamp in Erpe-Mere vorig jaar won Phinesse van Passionata, maar nu bezorgde de extra kracht en ontwikkeling van Passionata haar de zege. Derde werd Regina vd Pannemeers van Filip Ally, eveneens een Darko-dochter.

Uitzonderlijk in dit kampioenschap was dat het een strijd werd tussen 2 dochters van Lacoste vd Pannemeers, die op haar beurt een dochter is van de bekende Flora vd Pannemeers. Uiteindelijk trok Rina vd Pannemeers hier aan het langste eind en werd ze tot kampioene gekroond in deze categorie.

Rineke vd Pannemeers (Litige), kampioene vaarzen tot 1 jaar, van Filip Ally uit Tielt.
Rineke vd Pannemeers (Litige), kampioene vaarzen tot 1 jaar, van Filip Ally uit Tielt. - Foto: Annelies Debergh

Stieren 1 tot 2 jaar

De jongste reeks stieren werd gewonnen door Runako van Ter Bos van Geert Demasure. Deze stier liet heel fijne vleeskwaliteiten zien. Tweede in deze serie werd Ruben vh Caloenhof (Marlboro), van de familie de Fauw uit Tielt. Deze stier liet zich ook opmerken met een mooie rugbespiering, type in de achterhand, en dit op correct beenwerk. De derde prijs was voor Rorich vh Caloenhof (Abruti), ook van de familie de Fauw.

De tweede reeks werd overtuigend gewonnen door Ronaldo vd Stokerij (Futé) van Roger Monbaliu. Deze zwarte parel blonk uit op vele gebieden: gestalte, lengte, super voorhand en indrukwekkende achterhand met prima beenwerk. Tweede in deze reeks werd de Darko- zoon Roger van Ter Bos, van Geert Demasure. Deze stier toonde veel fijn vlees en soort. Een mooie derde plaats was er nog voor Radar van Stavele (Newton), van Pascal Decroos. Deze stier liet van voor tot achter veel breedte lzien.

Ronaldo werd later in de dag unaniem tot kampioen gekroond in deze categorie.

Koeien

De jongste serie koeien werd gewonnen door Pipa vd Stokerij (Attribut), van Roger Monbaliu. Pipa is een heel compleet dier met veel soort, waar we in de toekomst nog mooie dingen zullen van zien. De tweede plaats in deze serie was voor Oetske vd Belhutte (Sportif), van Patrick de Bruyne uit Koekelare. Deze koe straalde ook type en correctheid uit.

De tweede reeks koeien werd overtuigend gewonnen door Nathalia van Willecomme (Attribut), van Luc David uit Tielt. Nathalia blonk uit in deze reeks met haar breedte, ronde rib en speciale achterhand. De tweede plaats was voor Merlinde van Ter Bos (Wilmots), die veel lengte en gewicht liet zien. Een verdienstelijke derde plaats was er voor de fijne en goed ontwikkelde Artdeco-dochter Negresse van Stavele, van Pascal Decroos.

De laatste reeks was een strijd van 2 koeien, die makkelijk meer of 1.000 kg wogen. De bekende Piri vd Sijsloberg (Kilowatt), van Ivan Brouckaert, haalde het hier. Piri liet zich eveneens opmerken met enkele kleinzonen en kleindochters, die mooie uitslagen behaalden in de reeksen. Verder zeker een een vermelding voor het tweede dier van deze reeks Harmanna van Knokke, van Marc Demuynck uit Knokke. Deze koe is 10 jaar oud en stapte nog als een jong veulen in de ring. Verder liet ze ook veel breedte en lengte zien.

Het kampioenschap werd een strijd tussen 3 extra dieren. Na een spannende strijd tussen Pipa en Nathalia haalde Nathalia haar tweede West-Vlaamse titel binnen. Ze werd in 2009 ook al provinciaal kampioene bij de jongste vaarzen.

Nathalia van Willecomme (Attribut), kampioene koeien, van Luc David uit Tielt.
Nathalia van Willecomme (Attribut), kampioene koeien, van Luc David uit Tielt. - Foto: Annelies Debergh

Stieren ouder dan 2 jaar

In deze categorie was er maar één reeks voorzien met 2 inschrijvingen. Het werd een strijd tussen de 2 stieren van Christiane Moenaert uit Bovekerke. Na wat spanning en overleg met de arbiter haalde de extra ontwikkeling van Baron de Halma (Attribut) het van de breed gebouwde Objectif de Bievene (Jet-set).

Baron de Halma (Attribut), kampioen oudere stieren, van Christiane Moenaert uit Bovekerke.
Baron de Halma (Attribut), kampioen oudere stieren, van Christiane Moenaert uit Bovekerke. - Foto: Annelies Debergh

De 2 stieren wogen op de dag van de prijskamp allebei meer dan 1.250 kg !

Kristof David

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken