Startpagina Actueel

De agrarische sector kleurt Hoogstraten rood

Op 29 augustus voerden boeren actie aan het gemeentehuis van Hoogstraten tijdens de gemeenteraad. Hoogstraten is de enige noordelijke gemeente die een gunstig advies gaf aan het lopende PAS en MER onderzoek. De sector is dan ook zeer misnoegd dat een landelijke regio, met innovatie land- en tuinbouwbedrijven, geen steun krijgt van het stadsbestuur.

Leestijd : 3 min

De ganse agrarische sector in Hoogstraten is misnoegd over het advies en heeft tijdens de gemeenteraad de hoofdbaan aan het gemeentehuis gekleurd met voertuigen en rode boerensjaals.

Niks besproken

Nog voor de gemeenteraad begon, kwam een kolonie voertuig van de parking bij coöperatie Hoogstraten naar de hoofdbaan De Vrijheid gereden, om hun ongenoegen te uiten. Het positieve advies aan de Vlaamse regering in het lopende PAS en MER onderzoek is niet geliefd onthaald. Er werd een politiek advies gegevens zonder enige overleg met de sector en zonder bespreking in de landbouwraad.

Nadat dat nieuws bekend raakte, heeft een delegatie land- en tuinbouwers vorige week contact gehad met de burgemeester en een aantal schepenen. Zij gaven aan dat men het advies goed moest lezen omdat het om een ‘voorwaardelijk’ gunstig advies gaat. De sector leest enkel het woordje ‘gunstig’ en dat is niet correct volgens hen.

Ook de uitspraken van de NV-A schepen Vissers deed de gemoederen oplopen. De Hoogstratenaren zouden niet wakker liggen van land- en tuinbouwers in Hoogstraten en zullen niet zonder voedsel komen te staan. Die uitspraak was de druppel teveel, waarop de ganse sector de handen in elkaar sloeg om een wreedzame actie te houden voor en tijdens de gemeenteraad.

Hoogstraten is gekend voor aardbeien

Hoogstraten draagt het vaandel van ‘stadje met smaak’ en is in gans Vlaanderen en Europees gekend voor de aardbeien. Die eer komt Hoogstraten tegemoed dankzij de Hoogstraatse tuinders en coöperatie Hoogstraten. De sector is dan ook zeer misnoegd dat deze innovative land- en tuinbouwbedrijven geen steun krijgen van het stadsbestuur.

Meer dan 200 land- en tuinbouwtractoren, voertuigen van toeleveranciers en dergelijke stonden paraat. Daarnaast waren ook rijkelijk de land- en tuinbouwers aanwezig met enorm veel steun van de stalconstructeurs, Coöperatie Hoogstraten, dienstverleners in de sector, machinehandelaren en ook een ruim aantal sympathisanten voor sector.

Amendement niet aanvaard

Het verzoek om met de burgemeester in dialoog te gaan, kon niet voor de gemeenteraad. Tijdens de zitting mocht slecht een 20-tal landbouwers binnen. Die groep moest vaststellen en meedelen aan de honderden aanwezig dat het amendement van de oppositiepartij CD&V niet werd aanvaard. Na een schorsing van de zitting en hoop dat ze hun fout zouden corrigeren, kwam dat als een mokerslag aan.

Na veel aandringen kwam de burgemeester onder politiebegeleiding buiten om een toelichting te geven dat ze de sector steunen. Opnieuw zei hij dat de boeren het woord ‘voorwaardelijk’ goed moesten lezen. Maar dat werd met het nodige boegeroep en sirene niet aanvaard. Dat ze opnieuw bewust een keuze hebben gemaakt dit advies te behouden, was wraakroepend. De woorden van burgemeester Van Aperen om het advies aanstaande donderdag in het college te bespreken en eventueel nog in te trekken, was veel te laat en is niet meer te aanvaarden. Hoogstraten bevat veel ondernemers, families, die de zoveelste generatie zijn op hun bedrijf. Hoogstraten haalde vroeger ook van 2 veilingen zijn rijkdom.

Rond 23 uur vertrok iedereen teleurgesteld naar huis. De ganse land- en tuinbouwsector zal zich plichtsbewust en met veel passie blijven inzetten om ervoor te zorgen dat de sector blijft bestaan, en zodat de burgers lokaal en gezond voedsel blijven krijgen. De actiegroep zal nog meer van zich laten horen tot de meerderheid van het stadsbestuur inziet dat Hoogstraten een landelijke regio is met vele topondernemers.

Danny Hereijgers

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken