Startpagina Melkvee

Cowforme: Samenwerken met andere landbouwers om werklast te verminderen

Melkveehouders kampen met een hoge werklast en dat tast hun levenskwaliteit aan. Via het Frans-Belgische project CowForme wil men probleem aanpakken door in te zetten op acties om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Via een voorbeeldbedrijf geeft Cowforme in dit artikel enkele tips voor een samenwerking met andere landbouwers die de werklast kan verminderen.

Leestijd : 2 min

In mei en juni organiseerde Cowforme 3 thematische bedrijfsbezoeken, één in Frankrijk, één in Wallonië en één in Vlaanderen. De melkveehouders ter plaatse vertelden collega-melkveehouders hoe zij hun werklast kunnen verminderen. Die getuigenissen en manieren van werken zijn ter plaatse gefilmd en verzameld in 3 thematische video’s waar je als melkveehouder inspiratie uit kan halen.

Samenwerken met andere landbouwers

De eerste video bespreekt hoe je als landbouwer minder werklast kan creëren door samen te werken met andere landbouwers. Melkveehouder Christophe Destombes, uit de Franse gemeente Quesnoy kiest voor samenwerkingsverbanden met landbouwers uit de streek. Zo kan hij werk, investeringen en risico’s spreiden. Dankzij een goede werkorganisatie is er voor Christophe en de andere vennoten af en toe ruimte voor vrije tijd.

Het bedrijf van Destombes heeft 3 belangrijke samenwerkingsverbanden

- Organisatie van de melkproductie > Société Civile Laitière

- Gedeeld landbouwmateriaal < CUMA machinering

- Korte ketenverkoop in een buurtwinkel > coöperatieve Panier Vert Société Civile Laitière

Op het bedrijf van Christophe worden 130 melkkoeien en een deel vleesvee gehouden. Samen met zijn 2 kinderen en een externe vennoot baat hij een SCL of Société Civile Laitière uit. Alles gelinkt aan de melkproductie zit in de vennootschap: koeien, stal, silo’s, aankoop pulp, dierenartskosten…

Lokale machinering

Daarnaast werkt Christophe ook samen in de lokale machinering CUMA. In De coöperative d’utilisation materiel agricole worden trekkers, machines en werktuigen gedeeld met een veertigtal landbouwers. Door de groepsaankoop kunnen de landbouwers met het nieuwste materiaal werken en beperk je het fysiek zware werk. Tractoren bijvoorbeeld worden om de 5 jaar vernieuwd.

Er zijn 2 werknemers in dienst voor het onderhoud van het materiaal, reparaties en om werken uit te voeren bij de aangesloten leden. Zo komt op het bedrijf Destombes dagelijks een vaste chauffeur de koeien voederen met een mengvoederwagen.

Buurtwinkel Panier Vert

Ook de buurtwinkel Le Panier Vert is een coöperatieve waar een dertigtal lokale landbouwers samenwerken. Om interne concurrentie te vermijden wordt elk verkocht product zoals groente, kaas of vlees slechts door één landbouwer aangeleverd. De deelnemende landbouwers zijn verplicht mee te helpen in de winkel, het aantal uren is berekend volgens omzet. Er is ook een atelier waar de producten verwerkt worden tot bereidingen om het gamma in de winkel uit te breiden. Van tomaten maken ze er tomatensaus bijvoorbeeld.

Bekijk hieronder de video:

Projectmedewerkers Cowforme

Lees ook in Melkvee

Methaanemissie verminderen via pensvertering

Melkvee Met het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030 engageerden 15 sectororganisaties zich om de enterische methaanemissies sterk te verminderen. Hoever staan we en wat zijn de mogelijkheden? In dit eerste artikel belichten we de aanpak via veevoeding.
Meer artikelen bekijken