Startpagina Actueel

Enkele boeren voeren ondanks bevel toch protest op Prinsjesdag in Den Haag

De burgemeester van Den Haag in Nederland stuurde deze nacht een noodbevel uit. Daarin staat dat landbouwers niet mogen protesteren in het centrum van Den Haag op Prinsjesdag. Ondanks een noodbevel zijn toch zo’n 40-tal boeren richting Den Haag vertrokken. Er werden 4 traktoren die de stad wilden in rijden in beslag genomen.

Leestijd : 1 min

Den Haag heeft het noodbevel afgegeven “wegens ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag”. De Nederlands minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz, zegt dat de politie zal optreden tegen boeren die op Prinsjesdag met tractoren naar Den Haag proberen te komen om te demonstreren. Ze waarschuwt dat de landbouwvoertuigen in beslag zullen worden genomen. “Demonstreren mag, maar niet met grote voertuigen. Denk aan de veiligheid van alle mensen die vandaag naar Prinsjesdag komen.”

Prinsjesdag valt elk jaar op de derde dinsdag in september. De Koning gaat met de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daar spreekt hij de Troonrede uit. Zo opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Daarna gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer. Daar biedt de minister de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Granen Oekraïne is minstens één miljard dollar aan inkomsten uit tarwe misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek dat gebruikmaakt van satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie NASA, die een speciaal programma heeft gericht op voedselzekerheid en landbouw.
Meer artikelen bekijken