Startpagina Melkvee

Milcobel-notering stijgt nog

De Raad van Bestuur van Milcobel heeft beslist om de melkprijs voor de augustus-leveringen te verhogen tot een standaardprijs van 35,00 euro/100 l, hetzij 38,13 euro/100 l reëel uitbetaald voor een gestandaardiseerde levering.

Leestijd : 1 min

Dat is de derde maand op rij dat die melkprijs weer stijgt. Het is bovendien meer dan de meest recente prijspiek van afgelopen december (standaardprijs 34 €).

Eiwitfractie

baart zorgen

In een korte bespreking wijst de coöperatie er op dat de huidige melkprijs gebaseerd blijft op een zeer goede valorisatie uit de combinatie ‘kaas + room.’ De zuivelmarkt wordt nog steeds sterk gedomineerd door hoge vetprijzen. “De eiwitfractie daarentegen baart zorgen: de prijzen voor mager melkpoeder zakken inmiddels weg onder het niveau van de interventieprijs”, zo ziet het bedrijf.

De standaardprijs is de prijs voor melk met de wettelijk bepaalde referentiegehaltes voor vet en eiwit van respectievelijk 42 g/l en 34 g/l.

De reëel uitbetaalde melkprijs voor een gestandaardiseerde melklevering komt bij Milcobel als volgt tot stand: Een leveringsomvang van 500.000 liter op jaarbasis, vetgehalte 43 g/l en eiwitgehalte 35 g/l., IKM-gecertificeerd ( sinds 1 mei 2016 is de vroegere IKM-premie geïntegreerd in de standaardprijs), kiemgetal ≤25.000/ml, celgetal ≤300.000/ml, coligetal ≤50/ml en geen strafpunten noch penalisatie voor remstoffen.

Lees ook in Melkvee

Zonne- en windenergie combineren voor een gelijkmatigere voorziening

Agribex Een landbouwbedrijf kan niet zelfvoorzienend genoeg zijn. Leen Mertens en haar vader kozen er 3 jaar geleden bewust voor om extra zonnepanelen te leggen, en om dit te combineren met een windmolen en batterijen voor opslag. “Zo kunnen we het maximum uit ons bedrijf halen”, vertelt Leen.
Meer artikelen bekijken