Startpagina Mechanisatie

Belgisch Ploegcomité beleeft een drieluik van ploegkampioenschappen

September was een heel intense maand voor het Belgische Ploegcomité (BPC). Er waren 3 belangrijke events voor de ploegers, namelijk Europese wedstrijden, nationale wedstrijden en wereldkampioenschappen. Een overzicht.

Leestijd : 4 min

De belangrijkste wedstrijden van het ploegseizoen zitten erop. Na de coronajaren was het een verademing dat de (internationale) wedstrijden opnieuw konden plaatsvinden.

Europese wedstrijden

In het voorjaar kregen we, na 3 jaar, groen licht. Noord-Ierland organiseert een vijfdaagse in Ballykelly op 2 en 3 september! Officieel zijn dat telkens wentelploegen met geer, maar ook een rondgaande ploeger is welkom, als attractie. Jens Sierens uit Adegem neemt deze kans met enthousiasme aan en regelt dat zijn eigen ploeg meekan met het transport van de tractoren en wentelploegen van Jos Creve uit Wachtebeke en Stephan Tops uit Poederlee. Enkel Jos heeft internationale ervaring. Stephan en Jens genieten met inzet van een goede leerschool en dit onder leiding van coach Dirk en jurylid Sus, beiden oud-wereldploegers.

Twee wedstrijddagen op stoppelland kennen vooraf spannende momenten… het stro is nog niet geperst door de regen! Op de valreep kunnen de velden uitgemeten worden. In de regen en de modder, met paraplu en botten supportert een Belgische delegatie bezoekers, op dag 2 voor onze ploegers! Daarbovenop zitten heel wat stenen in de Ierse grond, wat de verwachte problemen met zich meebrengt! Zeventien wentelploegers uit 9 Europese landen en 5 rondgaande ploegers geven het beste van zichzelf! Jos en Stephan halen respectievelijk een 7de en 14de plaats. Jens wordt verdienstelijk 5de na de ervaren ploegers uit de ‘overzeese ‘ landen. Proficiat alle 3!

Voor foto’s zie europeanploughingfederation.eu.

Nationaal ploegweekend

Na de provinciale wedstrijden, verwelkomen we de ploegers tussen 9 en 11 september in Poperinge voor het nationaal ploegweekend. Op vrijdag tellen we 20 gemotiveerde ploegers. Op zaterdag worden, tijdens het begeleid oefenploegen, de geheimen van de West-Vlaamse poldergrond blootgelegd. Weken vooraf is er schrik van te droog en hard moeilijk te ploegen veld. Dagen vooraf komt de ongerustheid boven: wordt het niet te nat? Het geluk is deze keer aan onze kant! Op zondag is het stralend, droog weer. Het West-Vlaamse organisatieteam glundert terecht, want ze hebben met hart en ziel alles voorbereid.

Met trots begeeft de tractorparade zich naar de respectievelijk gelote veldjes. Drie rechtploegers, de begindiscipline voor wedstrijdploegen, 8 rondgaande ploegers en 9 wentelploegers zetten hun richtpalen uit. Om 11 uur worden 20 openingsvoren geploegd, de één al wat strakker en mooier uitgeploegd dan de andere. Juryleden oordelen, de ploegers lunchen en nadien geven ze het beste van zichzelf, gesteund door de toeschouwers! De verschillende onderdelen waarop de jury nauwlettend toeziet, krijgen de nodige aandacht. Aanstorting, ploegwerk, in- en uitzetten op één lijn, bedekken van de stoppels, de geer, de rechtheid, de opbouw naar de eindvoor toe, het algemeen uitzicht… alle details zijn belangrijk! Je ziet de ploeger dikwijls van de tractor komen om te meten en nadien de ploegbreedte aan te passen, want vooral de eindvoor maakt het werk af! Goed op tijd om al het materiaal op de vrachtwagens te laden, worden de resultaten bekend- gemaakt en krijgen de ploegers een prijzentas, met dank aan de sponsors!

Daan Sierens uit Adegem ploegt de eindvoor tijdens de Belgische kampioenschappen in Poperinge.
Daan Sierens uit Adegem ploegt de eindvoor tijdens de Belgische kampioenschappen in Poperinge. - Foto: BPC

Wentelploeger Tor Broeckx uit Dessel selecteert zich als kampioen om in 2023 België te vertegenwoordigen op het WK in Letland. Rondgaande ploeger Marnix Stockman uit Assenede wordt voor de zevende keer nationaal kampioen en vergezelt Tor naar de wereldkampioenschappen begin oktober 2023. Wentelploegers Jos Creve, tweede, en Stephan Tops, derde, mogen eind oktober 2023 naar de Europese kampioenschappen in Denemarken. Plaatselijke deelnemer rechtploegen, Thibault Vulsteke, is fier op zijn eerste trofee!

Verdere uitslagen en foto’s op www.belgischploegcomite.be

Wereldkampioenschappen

Doordat de wereldkampioenschappen in Sint-Petersburg geannuleerd worden, komt de redding uit de Republiek Ierland! De Ierse organisatie, stelt zich verantwoordelijk voor de inrichting van de wereldkampioenschappen, en dat in 6 maanden tijd. Waar het mekka van de ploegwedstrijden leeft, waar een driedaagse land- en tuinbouwtentoonstelling op een terrein van 300 ha elk jaar een niet te evenaren massa volk lokt (gemiddeld 100.000 nieuwsgierigen per dag), daar mogen de Belgen op 21 en 22 september deel van uitmaken! Wat een intense ervaring! Wouter en Marnix maken met eigen materiaal de oversteek van Duinkerke naar Rosslare, een ferrytocht van 24 uur en dit om de Britse douaneadministratie te vermijden. De verplaatsing van het hotel naar het veld gebeurt in de vroege ochtend met 4 bussen, onder politiebegeleiding. Voorrang aan de delegaties wereldploegers, een trots gevoel overheerst!

In het voorprogramma is voor de ganse groep één uitstapdag gepland… geen oefenploegen, maar herinneringen opdoen in Johnstown Castle, bij eerdere ploeggedenktekens, aan historische monumenten en op bekende melkveeboerderijen. Hier valt op dat de focus op de productie ligt en niet op moderne, eigentijdse stallen.

Het groene Ierland is letterlijk ‘steen’-rijk, van vuistgrootte tot kanjers… veel ploegers ervaren grote hinder tijdens hun ploegwerk. Een ploeg die daardoor zomaar ‘uit de voren schiet’ bezorgt frustraties en geen fraai uitzicht. Ook de natte bovengrond en de droge harde ondergrond bemoeilijken het werk. Zelfs de tweede wedstrijddag op grasland wordt een typische Ierse regenploegdag. Insiders vinden dat we anders Ierland en ploegwedstrijden niet beleven… hier is dat een gewoonte. Doch het hartelijk weerzien met zoveel vrienden wereldwijd, het intens drukke programma, de gezellige sfeer onder de 47 ploegers en de volledige entourage… maken zoveel goed!

Marnix Stockman uit Assenede haalt een 11de plaats op de 26 rondgaande ploegers. Wouter Spoelders uit Nieuwenrode wordt 15de op de 21 wentelploegers. Proficiat voor hun inzet en hun verdienstelijk resultaat.

Meer uitslagen en foto’s op www.belgischploegcomite.be en worldploughingorganisation.org

Anne-Marie Claeys, BPC

Lees ook in Mechanisatie

Mogelijkheden van spitzaaien ervaren

Akkerbouw Omdat hij geconfronteerd werd met een laat én heel nat seizoen om wintertarwe te zaaien ging landbouwer Stef Lauwers uit Sint-Katelijne-Waver op zoek naar een geschikte oplossing om de bodem te bewerken en in te zaaien.
Meer artikelen bekijken