Startpagina Mechanisatie

SIMA viert zijn honderdste verjaardag

SIMA, door de organisatie omschreven als de internationale beurs met oplossingen en technieken voor een performante en duurzame landbouw, opent zijn deuren van 6 tot en met 10 november 2022 in ‘Paris Nord Villepinte’.

Leestijd : 4 min

De locatie is dan wel vertrouwd, de datum echter niet. Voor het eerst wordt afgestapt van een datum in februari van de oneven jaren naar november van de even jaartallen.

Zelf geeft de beursorganisatie aan al 100 jaar de veranderingen in de landbouwwereld te ondersteunen. “De agrarische wereld evolueert, dus wij ook”, gaf ons beursdirectrice Isabelle Alfano in september te kennen, toen ze persoonlijk de beurs en de veranderingen kwam toelichten in België. Door een beurs te organiseren in november van de even jaren, schikt SIMA zich naar de behoeften van haar exposanten en bezoekers. De datumverandering past tevens in het kader van de economische besluitvorming – lees aankoopbereidheid – van de bezoekers. Deze wijziging moet de faciliterende rol van een beurs als SIMA versterken.

Inderdaad, je las het goed hierboven: de SIMA landbouwbeurs bestaat dit jaar 100 jaar. De organisatoren gaan hiervoor niet echt terugblikken, maar wel vooruitkijken naar de komende 100 jaar. Daarom lanceren ze hun allereerste opiniepeiling onder boeren over de toekomst van de sector en het beroep.

Nieuwe ambitie

Tijdens de komende editie zal SIMA zijn nieuwe ambitie demonstreren en zal het de facelift tonen die de beurs ondergaan heeft. Waar het voorheen vooral het tonen van nieuwe landbouwmachines betrof, wil de beurs de focus nu leggen op het aanbieden van oplossingen en technieken voor de landbouw.

De SIMA wil de beurs zijn van alle landbouwers. Deze beurs verdedigt een evenwicht tussen productiviteit en duurzaamheid. In een tijdspanne van 100 jaar is de landbouw enorm gewijzigd. Gedurende al deze jaren is de SIMA aan de zijde van de landbouwers gebleven. Ze hebben steeds alle actoren uit de landbouwwereld willen verzamelen, zodat ze veranderingen konden ondersteunen, evoluties konden vergezellen en erop anticiperen.

Omwille van de bekende reden (coronacrisis), heeft de SIMA een editie moeten overslaan. Daardoor zijn de organisatoren blij om dit jaar eindelijk hun jubileum te kunnen vieren. Gedurende 5 beursdagen wordt het verleden en de toekomst van de beurs gevierd door middel van een geanimeerd programma. De aftrap van deze viering wordt gegeven op 6 november, tijdens een opmerkelijke avond waar exposanten, journalisten en andere gasten elkaar ontmoeten om de winnaars te ontdekken van de SIMA Innovation Awards en de SIMA Farming Awards.

SIMA Tech

Beantwoordend aan zijn oorspronkelijke identiteit –namelijk oplossingen en technologieën onthullen die zijn gericht op de ontwikkeling van een duurzame en efficiënte landbouw in het hart van de Europese landbouw – zet SIMA 2022 zich in om de techniek en digitale transitie te tonen in één van zijn belangrijkste ruimte, namelijk SIMA Tech.

Deze nieuwe ruimte bevindt zich in Hal 6, te midden van de beursvloer, en is toegewijd aan ‘AgTech’. Het doel ervan is om technieken en innovatieve oplossingen voor te stellen die beantwoorden aan de huidige problematieken die de landbouwer kent. Meer dan 150 exposanten bieden er een compleet beeld van nieuwe technologie voor de landbouw van vandaag én van morgen.

SIMA Tech groepeert meerdere ruimten: een Start-up-dorp, landbouwrobotica, conferentieruimte en talrijke expositiestands die een aangepast aanbod bieden. Het Start-up-dorp is een echte springplank voor jonge opkomende bedrijven. Voor deze editie zijn er maar liefst 70 aanwezig. Het wordt georganiseerd in samenwerking met la Ferme Digitale, Agri Sud-Ouest Innovation en Agronov. Deze partners hebben tot doel om digitale innovatie te bevorderen voor een performante, duurzame en maatschappelijk gerichte landbouw.

Het landbouwrobotdorp By Fira toont een opmerkelijk aanbod aan robots voor de landbouw. Op deze plaats staat uitwisseling van gedachten en interactiviteit tussen bezoeker en fabrikant voorop. Via kleine demosessies kan de fabrikant zijn robot beter toelichten. Hiernaast biedt dit themadorp ook diverse studiemomenten. Alle dagen vinden er rondetafels en workshops over de ontwikkeling van de robot in de landbouw plaats.

En verder

Er worden nog andere nieuwe ruimten op de beursvloer ingericht die handelen rond enkele grote uitda-gingen voor de sector. SIMA Talent is er om werkkrachten aan te trekken en om opleidingen te bevorderen. Deze ruimte bevindt zich in Hal 5A.

De SIMA zal dit jaar ook veel aandacht besteden aan biologische landbouw via de ruimte ‘Rendez-vous Tech & Bio by SIMA’. Hier zijn exposanten met een gericht aanbod voor de biologische sector verenigd. Meerdere studiemomenten worden voor deze sector georganiseerd.

Weet dat er gedurende de beurs heel wat conferenties, studiemomenten en debatten gepland staan. Voor het volledige beursprogramma en de praktische details verwijzen we naar de website: www.simaonline.com. Vergeet daar ook niet je toegangsbadge te bestellen.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Tractorverkoop daalt voor 2de jaar op rij

Bedrijfsnieuws Fedagrim, de federatie voor landbouw- en tuinmechanisatie, publiceerde midden januari cijfers over de tractorverkoop en de marktsituatie inzake tractoren van 2023. Eerste conclusie bij het bekijken van de cijfers is dat de verkoop voor het tweede jaar op rij daalt.
Meer artikelen bekijken