Startpagina Melkvee

Nieuw werkjaar paratbc-monitoringprogramma

Op 1 november 2022 ging het nieuwe werkjaar van het paratuberculoseprogramma van de Belgische zuivelketen van start. Dit programma ondersteunt melkveehouders in de monitoring van paratuberculose op hun bedrijf.

Leestijd : 2 min

Paratuberculose (of ziekte van Johne) komt wereldwijd voor bij herkauwers en is vooral een probleem in de intensieve (melk-) veehouderij. Het is een chronische, progressieve infectie van de dunne darm, die veroorzaakt wordt door Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP). Deze kiem is zeer resistent en kan daardoor lang overleven in de omgeving, soms meer dan een jaar, in de mest en op de weide.

Paratuberculoseprogramma van de zuivelketen

Veehouders hechten veel belang aan de paratuberculosevrije status van hun bedrijf: meer dan 90% van de Vlaamse melkveehouders neemt deel aan het paratuberculoseprogramma. Dankzij hun inzet zijn de dieren niet alleen gezonder, maar ook productiever en dus een grote meerwaarde voor het Vlaamse melkveebedrijf.

Vooral melkveehouders kunnen stevige verliezen lijden ten gevolge van paratbc. Om te verhinderen dat hun jonge dieren besmet raken, kunnen de melkveehouders op vrijwillige basis deelnemen aan het paratuberculoseprogramma, dat loopt met de financiële ondersteuning van het Sanitair Fonds.

Vorig werkjaar liet iets meer dan de helft van de deelnemende melkveehouders hun dierenarts de monsters nemen, de anderen lieten de screening uitvoeren via MPR-monstername. De nieuwe bemonsteringsperiode loopt tot zondag 30 april 2023.

Wijziging tussenkomst

Sinds 1 november 2022 past de FOD Volksgezondheid (Fonds Zuivel) de financiële tussenkomst aan voor de paratuberculoseanalyses (antistof-ELISA-onderzoeken) op serum en melk. De tussenkomst bedraagt niet langer 0,85 euro (inclusief btw), maar 0,60 euro (inclusief btw).

De tussenkomst van de FOD Volksgezondheid geldt voor ‘Bedrijven met opvolgingsniveau A’ , ‘Bedrijven met opvolgingsniveau B’ en ‘Zwaar besmette bedrijven met opvolging van DGZ’. De tussenkomst voor PCR-onderzoeken op mest (20 euro incl. btw voor alle positieve serologische resultaten op A-bedrijven) blijft ongewijzigd.

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken