Startpagina Varkens

Hoe proper is jouw stal echt?

Je hebt je varkensstal net grondig gereinigd: hij ligt er weer spik en span bij. Maar is dat écht zo? Via het Veepeilerproject van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) kan je het effect van je inspanningen nagaan.

Leestijd : 1 min

Reinigen en ontsmetten is een van de belangrijkste maatregelen om de verspreiding van infecties binnen je bedrijf te beperken. De meeste varkensbedrijven reinigen en ontsmetten hun compartimenten dan ook regelmatig. Toch weten de meeste varkenshouders niet wat het precieze effect is van hun inspanning. Met afdrukplaatjes kan je op een heel eenvoudige manier nagaan hoe proper je stal werkelijk is nadat je die gereinigd en ontsmet hebt. Op basis van de resultaten kun je bovendien je hele protocol naar een hoger niveau tillen.

Uitgebreide analyse

Wil jij ook weten hoe goed jouw stal gereinigd is en ben je benieuwd hoe je jouw reinigingsprotocol verder kan verbeteren? Neem dan deel aan dit nieuwe Veepeilerproject. Het biedt jou de mogelijkheid om afdrukplaatjes te laten nemen in je gereinigde compartimenten. Daarnaast onderzoekt Veepeiler ook de bacteriologische kwaliteit van je reinigingswater. Samen met jou overlopen ze ook je reinigingsprotocol en trachten ze te achterhalen of en hoe dit verbeterd kan worden. Nadat je aanpassingen hebt doorgevoerd, kan je opnieuw plaatjes laten nemen om het effect van je ingrepen na te gaan.

Wie wil deelnemen, neemt contact op met zijn bedrijfsdierenarts of meldt zich aan bij de helpdesk van DGZ.

DGZ

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken