Startpagina Economie

Minder Europese boter- en melkpoederexport naar China

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 november met ons de stand van zaken op de internationale zuivelmarkten. Vooral de Chinese zuivelmarkt heeft momenteel invloed op de prijzen van boter en melkpoeder.

Leestijd : 4 min

De Federal Reserve (FED) verhoogde op 2 november de rente terug met de te verwachten pittige 75 basispunten. “De FED-voorzitter hint wel op mildere rentestijgingen de komende maanden. Van pauzeren is echter geen sprake en de uiteindelijke rentepiek zal hoger liggen dan eerder voorzien”, stelt Raf Beyers. “Het rentedoel blijft eind dit jaar dus zeker +4%.”

De hardnekkige inflatie waar men ook in de Verenigde Staten (VS) mee kampt, is de oorzaak. De hoogste inflatie sinds de jaren 80 beïnvloedt zeker ook de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van 8 november. Ook in Europa komen daardoor verrassende verkiezingsuitslagen uit de stembus. In China leek iedereen na het recente partijcongres te denken dat het zero-Covid-beleid verdergezet zou worden. Ook recent extreem nieuws rond de corona-uitbraak in de grootste iPhone-fabriek ter wereld in China doet deze zorgen niet afnemen.

Begin november bleek echter dat er plannen worden gesmeed om dat beleid toch te gaan milderen. Vooral de zorgen rond de Chinese economie zou hen tot deze beslissing dwingen. Intussen zien we wel dat de spanning tussen de VS en China rond Taiwan weer opgedreven wordt. De VS zet Europa zelfs onder druk om zich ook zo negatief op te stellen tegenover de Chinezen. Intussen blijft de Chinese vraag wel op de prijzen van de Global Dairy Trade (GDT)- zuivelveiling drukken. Op 1 november ging de index voor de derde keer op rij naar beneden (-3,9%).

Meer melk in de VS

Beyers: “De melkaanvoer in september in de VS tikt 1,5% meer melk aan dan vorig jaar. Ze corrigeerden de augustusaanvoer ook nog omhoog naar +1,7%. Ze molken dat in september met ongeveer evenveel koeien als vorig jaar. We zien wel dat het aantal gehouden koeien gestaag toeneemt. Het is een voorspelling die het United States Department of Agriculture (USDA) onlangs ook formuleerde. Het zijn in de VS wel vooral de grote melkstaten California, Idaho, New York, Texas en Wisconsin die plussen.”

In Nieuw-Zeeland melkt men over september 3,2% minder. “Dit ondanks de verbeterde weersomstandigheden voor de grasgroei in de loop van september. Het beleid grijpt ook meer in meer in op de melkveehouderij in Nieuw-Zeeland. Zo is een van de onderscheidende strijdpunten tussen conservatieven en progressieven voor de verkiezingen volgende jaar de invoering van een methaantaks. Als deze methaantaks zou doorgevoerd worden, dan is Nieuw-Zeeland de eerste in de wereld met deze maatregel die gevolgen zal hebben voor de melkveehouderij aldaar.”

Bij de melkkopers zien we een verschil in melkprijsrichting ontstaan tussen de meer rechtstreeks voor retail producerende kopers en de meer zuivelgrondstof producerende kopers. Merkproducenten en kaasproducenten verhogen hun melkprijzen nog, terwijl grondstofproducenten eerder gelijk blijven en eerder een prijsdruk aankondigen voor de komende tijd.

Forse daling Europese boterindex

De Europese boterindex daalt de laatste maand met rasse schreden. “Op een maand tijd is de index meer dan 10% van zijn prijs kwijt. In de eerste week van november ging de index, gedreven door stevige daling van zowel de Nederlandse (6.150 euro/ton) als de Franse prijs (6.830 euro/ton), naar 6.502 euro/ton. De Nederlandse boterprijs is op een maand zelfs 15% gedaald. Het is van begin maart geleden dat de boter nog deze prijs aantikte,” beschrijft Raf Beyers de evolutie in de botermarkt.

Op de GDT bleef boter prijsneutraal. Boter noteert daar nu 4.900 euro/ton. De Amerikaanse boterprijs krijgt bij de start van de nieuwe maand ook een tik naar beneden. Europa exporteerde tot augustus 8% minder boter en dat lijkt nu in combinatie met het milderen van de vraag genoeg te zijn om prijzen te zien dalen. De Amerikanen exporteerden in dezelfde periode net meer boter. De lagere Europese boterexport situeert zich vooral in een stevige daling richting China. De Amerikanen en de kiwi’s lijken dat gaatje naar China op te vullen, want China importeert tot september ongeveer evenveel boter dan vorig jaar.

Dalende prijzen voor SMP in Europa en Nieuw-Zeeland

De Europese mageremelkpoeder (Skimmed Milk Powder, SMP) -index daalt de laatste maand ook met rasse schreden. Op een maand tijd is de index meer dan 12% van zijn prijs kwijt. “Deze week ging de index gedreven door een stevige daling van zowel de Duitse (3.240 euro/ton) als de Franse prijs (3.330 euro/ton) naar 3.240 euro/ton. De Nederlandse SMP-prijs is op een maand bijna 15% gedaald. Het is van begin december 2021 geleden dat mageremelkpoeder nog deze prijs aangaf.”

Op de GDT was SMP de grote verliezer van de veiling, met 8,5% prijsdaling. De prijs daalt in Nieuw-Zeeland zelfs onder de 3.000 euro/ton en noteert 2.980 euro/ton.

Ook vollemelkpoeder (Whole milk Powder, WMP) daalde met 3,4% op de zuivelveiling van Fonterra. Opvallend op de GDT-veiling was dat men meer product aanbood dan bij vorige veiling, maar toch minder product verkocht kreeg. “Terug waren het de Chinese kopers die afwezig bleven. De Chinese zuivelimport over september daalt met 5,7%. Belangrijk is wel dat import daar in september 2021 ook al lager was. Het is wel zo dat de daling van de Chinese import over september volledig terug te vinden is bij SMP (-17,8 %) en WMP (-16,2%). Van SMP importeerden de Chinezen tot september circa 84.000 ton minder en van WMP gaat het om circa 115.000 ton. Vooral voor SMP is het grootste minder geïmporteerde deel van Europese afkomst.”

Bij de Europese kaasprijzen zien we vooral de gouda- en mozzarellaprijzen met meer dan 6% dalen. De cheddarprijzen lijken beter stand te houden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken