Startpagina Mechanisatie

Tractor of the Year 2023 awards uitgereikt

Ter gelegenheid van de Italiaanse EIMA landbouwbeurs werden de Tractor of the Year awards uitgereikt. Winnaar in de hoofdcategorie werd Fendt, maar ook Mc Cormick, New Holland en JCB vielen in de prijzen.

Leestijd : 3 min

Fendt mocht met zijn tractormodel 728 Vario uit zijn nieuwste 700 gen 7 serie de prijs van Tractor of the Year 2023 in ontvangst nemen.

De jury die de awards uitdeelde wijst op de nieuwe 7,5 l Agco Power zescilindermotor die maximaal 283 pk genereert via een boost nog eens met 20 pk te verhogen indien nodig. Maar er is hier meer dan een nieuwe motor, ook de transmissie, hydraulica, nieuw koelsysteem en categorie 4 veiligheidscabine zijn het vermelden waard.

Op deze tractor is nieuwe technologie geïntroduceerd zoals de verschillende vermogenssturing richting vooras of achteras. Automatische vierwielaandrijving staat garant voor de beste trekkracht en genereert een ‘pull-in-turn’-effect waarmee de tractor sneller door een bocht wordt getrokken en de draaicirkel wordt verkleind.

Voeg aan die intelligente VarioDrive techniek ook het Fendt iD laag toerentalconcept en geïntegreerd luchtdrukwisselsysteem toe. Net als een laag gewicht/vermogen-verhouding, nieuwe generatie frontladers, nieuwe premium chauffeursstoel met massagefunctie en het on & off board digitale FendtONE portaal en je begrijpt waarom deze tractor winnaar werd.

Best Utility

Mc Cormick sleepte de eerste prijs weg in de categorie ‘Best Utility’ met zijn tractormodel X6.414 P6-Drive. De jury wijst op de gerobotiseerde powershifttransmissie die ze in eigen huis maken. Deze biedt 6 powershiftversnellingen in 4 groepen. Nog meer versnellingen zijn er als ook voor een kruipgroep wordt gekozen.

Mc Cormick X6.414 P6-Drive.
Mc Cormick X6.414 P6-Drive. - Foto: TOTY

Als onderscheidend kenmerk wordt gewezen naar de ‘High visibility’ cabine die mechanisch geveerd is. Combineer dit met een geveerde vooras met onafhankelijke ophanging links en rechts, waardoor een verhoogd bestuurderscomfort ontstaat. De cabine is ontworpen met hoge kwaliteitsmaterialen die we uit de automobielindustrie herkennen. Eenzelfde aandacht voor design en functionaliteit is ook terug te vinden bij het bedieningspaneel. Dit kent een volledig ergonomisch design, een 12-inch aanraakscherm en een multifunctionele joystick.

De jury stelt dat Mc Cormick technologie uit het grotere segment naar een kleiner tractorsegment heeft gebracht. De veelzijdigheid van de tractoren uit dit segment nam toe en beantwoordt aan de nood richting precisielandbouwtechnologie.

Best of Specialized

New Holland kreeg de prijs ‘Best of Specialized’ voor zijn smalspoormodel T4.120 F. De jury prijst dat alle onderdelen die nodig zijn om aan de Stage V uitlaatgasnormen te voldoen zich onder de motorkap bevinden en de afmetingen of de zichtbaarheid vanuit de tractor niet belemmeren. Ook hier komt het designconcept over van grotere tractoren uit het aanbod van New Holland. Dit biedt enkele interessante voorzieningen zoals een vlakke cabinevloer, voorasvering, laag geluidsniveau in de cabine, vernieuwde hydraulica met een powerbeyond koppeling, telematica en gps-besturing.

New Holland T4.120 F.
New Holland T4.120 F. - Foto: TOTY

Sustainable TOTY

JCB won de ‘Sustainable TOTY’, een duurzaamheidsprijs zeg maar voor zijn Fastrac 4220 iCon. Ondanks zijn behoorlijke afmetingen, is dit toch een wendbare tractor dankzij verschillende stuurmodussen. Zo is er vierwielsturing maar ook een krab-modus (of hondengang) mogelijk. Dat maakt volgens de jury deze tractor heel wat bodemvriendelijker.

JCB Fastrac 4220 iCon.
JCB Fastrac 4220 iCon. - Foto: TD

Het gps-systeem met geïntegreerde connectiviteitsmogelijkheden zoals vlootmanagement en preventieve onderhoudsmeldingen zijn volgens de jury van een nieuw niveau. Dit gaat samen met het feit dat JCB een opleidingsservice voorziet voor de gebruiker zodat hij deze tractor kan instellen volgens zijn noden.

De diepgaande optimalisatie van het hele pakket, hardware + software, maakt volgens de jury de tractor efficiënter, veiliger, comfortabeler, meer verbonden, betrouwbaarder met een positief effect op de gebruikskosten. Als laatste argument wordt aangehaald dat, daar waar het wettelijk toegelaten is, een topsnelheid van 60 km/u mogelijk is. Minder tijd op de weg, betekent meer tijd op het veld.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Mogelijkheden van spitzaaien ervaren

Akkerbouw Omdat hij geconfronteerd werd met een laat én heel nat seizoen om wintertarwe te zaaien ging landbouwer Stef Lauwers uit Sint-Katelijne-Waver op zoek naar een geschikte oplossing om de bodem te bewerken en in te zaaien.
Meer artikelen bekijken