Startpagina Groenten

Vlaams-Brabant verdeelt witloofboxen in scholen

Kinderen en witloof. Het is zelden een geslaagde combinatie. Daar wil de provincie Vlaams-Brabant, samen met honderden enthousiaste leerkrachten, verandering in brengen. In totaal bestelden Vlaams-Brabantse leerkrachten de voorbije weken 950 witloofboxen waarmee ze zelf witloof zullen telen in de klas.

Leestijd : 2 min

20 jaar geleden aten we in België gemiddeld nog 4 kg witloof per jaar. Ons land was daarmee de grootste witloofconsument ter wereld. Volgens cijfers van studiebureau GfK Belgium is het volume vandaag gedaald tot 3 kg per persoon. Vooral jongeren en gezinnen met jonge kinderen hebben het ‘witte goud’ nog niet ontdekt.

Om de typische Vlaams-Brabantse groente bij de jongste bevolkingsgroep populairder te maken, organiseert de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met het Praktijkpunt Landbouw uit Herent, de witloofboxactie.

Teeltkit en handleiding

“De witloofbox bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Landbouw. “Op 3 tot 4 weken tijd telen de kinderen zelf witte kropjes in hun klas en proeven ze van het resultaat. Op die manier raken ze op jonge leeftijd al vertrouwd met de unieke smaak van de groente. Dat vertellen ze ook aan hun ouders. Witloof is heel gezond en rijk aan voedingsvezels. Bovendien ligt de bakermat van de groente in onze streek”.

“De deelnemende klassen kunnen ook nog het bezoek winnen van voetbalacrobaten aan hun school”, voegt gedeputeerde Tom Dehaene eraan toe. “Op een laagdrempelige manier gaan ze aan de slag met de kinderen van de winnende klas en leren ze hen enkele voetbaltrucjes. Hier kunnen ze mee uitpakken bij hun vriendjes én ouders.”

De verdeling van de witloofbox wordt georganiseerd op 23 november.

Provincie Vlaams-Brabant

Lees ook in Groenten

Ardo versterkt zich met nieuwe aandeelhouder The Nest

Groenten Met de komst van The Nest Family Office als minderheidsaandeelhouder bevestigt de Belgische voedingsproducent Ardo, wereldwijd actief in vriesverse groenten, kruiden en fruit, de ambities voor de toekomst en de focus op duurzaamheid en kwaliteit. Het family office van familie Els Thermote deelt de langetermijnvisie van de familie Haspeslagh op het belang van voeding voor een gezondere wereld. Samen willen ze het groeiverhaal van Ardo verderzetten en haar positie als wereldleider in vriesverse plantaardige producten versterken.
Meer artikelen bekijken