Startpagina Actueel

Populariteit BBB daalt een beetje in de peilingen

In Nederland heeft de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) zijn kandidatenlijsten voor de provinciale verkiezingen van 15 maart 2023 vastgesteld. De boerenpartij zal in alle 12 Nederlandse provincies een lijst indienen.

Leestijd : 2 min

Nu deNederlandse boerenprotesten wat geluwd zijn, zakt de partij een beetje in de peilingen. Volgens de peiling van Maurice de Hond van 13 november en die van andere instellingen zou de BBB landelijk 13 zetels veroveren in de Nederlandse Tweede Kamer. Nog steeds een uitstekend resultaat voor de jonge partij, maar de voorbije zomer was de BBB bij de peiling van de Hond nog goed voor 18 zetels.

Jonge partij

De BBB werd in oktober 2019 opgericht door agrarisch journaliste Caroline van der Plas, Wim Groot Koerkamp en Henk Vermeer. De partij is ontstaan vanuit #BoerBurgerTweet; een social media platform met 20.000 volgers op Facebook en 12.000 volgers op Twitter. Dat gebeurde kort na de start van boerenprotesten. Al voor die protesten bestond het idee voor het oprichten van een eigen partij.

De partij deed mee met de landelijke verkiezingen van 17 maart 2021 met Caroline Van der Plas als lijsttrekker. De partij haalde 104.319 stemmen (1%) en 1 zetel in de Tweede Kamer. Vanwege tijdsnood besloot de BBB niet zelfstandig deel te nemen aan de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Stikstof en wolven

Het partijprogramma van de BBB omvat heel wat zaken die voortkomen uit de boerenprotesten, zoals de stikstof-aanpak en omgaan met wolven, maar daarnaast ook zaken die niet onmiddellijk met landbouw verbonden zijn, zoals het slinkende aanbod van politie en openbaar vervoer op het platteland.

Bij de voorstelling van de kandidaten voor de provinciale verkiezingen, werd het 10.000ste lid van de BBB in het zonnetje gezet.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken