Startpagina Actueel

“Die schadevergoeding neemt ons leed en dat van de dieren niet weg”

De schapen van Rik Camps uit Meeuwen kregen al 3 keer bezoek van een wolf. Daarbij vielen er 8 slachtoffers. Rik deed zijn best om de weides wolfproof te omheinen, maar toch wist een wolf er nog langs te geraken. Volgens Rik is het niet de taak van de boer om een wolf bij het vee vandaan te houden. “Telkens wanneer een wolf een landbouwdier aanvalt, krijgt de boer de schuld, en dat ben ik beu”, aldus Rik.

Leestijd : 5 min

Rik heeft al schapen sinds zijn plechtige communie. “Ik kocht mijn eerste schaap met het geld dat ik toen kreeg”, vertelt hij. “Die dieren zijn al heel mijn leven mijn passie, en die passie probeer ik ook door te geven aan mijn kleinkinderen. Zij zien die dieren ook heel graag, en gaven sommige schapen nog de papfles om hen groot te brengen. Met de komst van de wolf werd mijn passie gevuld met stress en verdriet, en dat is zo voor elke veehouder hier in het wolvengebied. Er zijn al verschillende collega’s gestopt met boeren, omdat ze de stress niet meer aankonden.”

Waarom wolven in Vlaanderen?

Er heerst veel frustratie bij de getroffen boeren die Landbouwleven spreekt in het kader van de wolf. Je hoort de spanning in hun stem als ze erover praten. Volgens hen hoort de wolf niet in landbouwgebied, zeker niet als het bevolkt is. Op andere plaatsen in Europa is er genoeg plaats om de wolf te huisvesten in natuurgebieden zonder dat hij onnodig dierenleed veroorzaakt, waarom dan in Limburg, vragen velen zich af.

“Als een wolf in het wild een dier doodt, wordt dat ook door hem opgegeten, en daarna wordt de overschot nog opgegeten door andere wilde dieren”, zegt Rik. “Wanneer een wolf vee doodt, is er vaak sprake van meerdere slachtoffers binnen één weide. Dat noemt men surplus killing. De wolf doodt op dat moment gewoon om te doden, en niet om te overleven. Onlangs stond mijn neef nog oog in oog met een wolf in zijn omheinde weide. Jammer genoeg had hij al enkele schapen gedood. De wolf had eerst geprobeerd om onder de omheining door te graven, maar die zat te diep in de grond. Daarna is hij over 1m20 gesprongen.

Een collega-schapenhouder verloor 5 van zijn 16 schapen na een wolvenaanval. Hij was daardoor zo getraumatiseerd dat hij de dag erna al zijn andere schapen verkocht. Even later verkocht hij ook zijn grond. Hij kon zijn passie niet voortzetten met de gedachte dat zoiets nog eens zou kunnen gebeuren. De schadevergoedingen die we na zo’n gebeurtenis krijgen, zijn voor ons écht niet van belang. Wij zien en zagen die dieren graag.”

Nevenschade

“Als je dieren slachtoffer van surplus killing worden, kan je het nut van dat dierenleed echt niet plaatsen”, gaat Rik gefrustreerd verder. “Weegt de aanwezigheid van de wolf in Limburg echt op tegen al het dieren- en mensenleed dat hij veroorzaakt? En dan gaat het niet enkel om het leed van landbouwdieren, maar ook over dat van ons als veehouder, en over dat van andere wilde dieren die sterven in de netten die wij moeten plaatsen.

Ik plaatste een tijdje geleden een wolfwerend net om mijn weide, en de volgende dag lag dat al op de grond omdat er een reetje in vastzat. Ik heb dat dier eruit gehaald en terug vrij gelaten, maar de volgende dag zat er terug één vast, en dat was jammer genoeg al gestorven. Dat is in onze ogen nog een dier dat gedood is door de wolf, zonder reden.

Ik ben ook bang dat er eens een kind tegen de wolfwerende omheining zal lopen. Wij moeten 5 stroomdraden aan de buitenkant van de weide plaatsen, en daar zit minstens 4.500 Volt op. Vaak is dat nog veel meer.”

Veel minder weidegang door wolf

Doordat de wolf al een aantal keer liet blijken dat hij ook wel een rund lust, beslisten verschillende boeren om hun koeien binnen te laten staan, zeker ‘s nachts. Dat gaat ten koste van de weidegang, en dat is net iets dat heel erg gestimuleerd wordt bij melkveehouders. De koeien verliezen zo de kans om naar buiten te gaan, maar de veehouder verliest ook extra inkomsten die hij normaal krijgt voor weidemelk.

Een melkveehouder uit Oudsbergen verloor als eerste in Vlaanderen een koe aan een wolf. “Die koe was perfect gezond, en toch werd ze slachtoffer. Wat volgens wolvenexperten niet zou gebeuren, gebeurde dus toch. De koe bracht samen met andere drachtige vaarzen de nacht buiten door, en bekocht dat met haar leven. De andere vaarzen die in de weide stonden, zaten vol met stress en bleven zweten. De angst die mijn dieren ervoeren, dragen ze nog steeds mee. Dat merk ik aan hun schuw gedrag.

Sinds dat voorval heb ik één weide kunnen omheinen met hulp van het Wolf Fencing Team. Ik heb 5 stroomdraden aan de buitenkant staan en de elektriciteit wordt opgewekt door een zonnepaneel. In die weide staan nu de drachtige vaarzen. De andere koeien durf ik al 2 jaar lang niet meer buiten laten als het donker is, net als velen van mijn collega’s dat niet meer durven.

Wolf al gezien

Ik ben tot nu toe al 3 keer een wolf tegengekomen. De ezel van onze buurman heb ik horen sterven door een wolvenaanval. Eerst hoorde ik de wolven 3 keer huilen, dan hoorde ik alle vogels uit de bomen vliegen en daarna hoorde ik een kreet. Ik wist dat er iets gebeurd was, maar ik had geen idee waar. Bij de andere buurvrouw zijn geiten uit de stal gehaald.”

Invloed op Limburgs landschap

“Ons mooie fietslandschap is een stuk minder mooi geworden door de wolf. Als je nu door deze buurt fietst, zal je veel minder dieren zien staan dan vroeger. De hobbyhouders stoppen ermee of zetten hun dieren binnen. Eerst zag je van hieruit overal weides met schapen, geiten, pony’s en ezels. Nu zie je er bijna geen meer. Dagelijks krijgen we meldingen van waarnemingen van de wolvenroedel. Onze regio staat bekend om zijn mooie kampeerplaatsen voor jeugdkampen. Wie durft er nu nog slapen in een tent, wetende dat de kans bestaat dat de roedel passeert? Wie durft er nog spelen in de bossen? Wie durft er nog wandelen door het mooie landschap?”

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Europese melkveehouders tevreden, maar verwachten meer

Melkvee De voorstellen die de Europese Commissie recent gedaan heeft naar aanleiding van de boerenprotesten, zijn een eerste stap in de goede richting. Dat zegt Kjartan Poulsen, voorzitter van de European Milk Board (EMB), de koepelorganisatie van Europese melkveehouders.
Meer artikelen bekijken