Startpagina Groenten

Minder paprika-, komkommer- en courgettetelers, maar wel schaalvergroting

Het aantal paprika-, komkommer- en courgettetelers daalt sterk in Vlaanderen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) op een vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Er is sprake van een schaalvergroting in de sector.

Leestijd : 1 min

Het aantal paprikatelers in Vlaanderen daalde met 73% sinds 2005, van 110 tot 30. Voor komkommertelers gaat het om een daling van 120 tot 37. Voor courgettes ging het aantal van 84 naar 62.

De totale productie ging in dezelfde periode wel omhoog. "Dit toont dat er in deze periode een schaalvergroting in die sectoren is opgetreden", zegt Brouns in zijn antwoord. "Bij courgette speelt dit minder een rol.

De redenen voor de schaalvergroting bij komkommer en paprika ziet de minister in een vorige energiecrisis, waar bedrijven grote investeringen moesten doen om de energiekost betaalbaar te houden. Anderzijds is de productie ook gestegen door betere rassen en betere technieken.

"Het gaat hier eigenlijk over een verplichte schaalvergroting, omdat onze landbouwers anders niet boven water blijven", zegt Sintobin. "Dit is enerzijds het gevolg van een falend Vivaldi-energiebeleid, anderzijds van de erbarmelijke prijzen die onze landbouwers nog krijgen voor het voedsel dat ze op onze borden leggen."

Belga

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken