Startpagina Actueel

GLB bevat nog veel onduidelijkheden

Recent keurde de Europese Commissie het Vlaams Strategische Plan voor het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) goed. Dat kon op sinterklaasdag enkele kritische bedenkingen in de commissie voor Leefmilieu in het Vlaams Parlement niet voorkomen.

Leestijd : 3 min

Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski maakte bekend dat Europa ruim 2,8 miljard euro opzij legt om de Europese landbouw op de sporen te houden. Vlaanderen wacht enkele nieuwigheden met een sterkere focus op milieu en klimaat.

In de Vlaamse landbouwcommissie gooide Mieke Schauvliege (Groen) minister Zuhal Demir (N-VA) voor de voeten dat de Europese Commissie het plan van minister Brouns goedkeurde. Schauvliege vermoedt dat dit zonder het milieueffectenrapport was. Eerder verklaarde de Vlaamse landbouwminister dat hij het MER zou bijsturen indien dat nodig zou blijken.

Rechtsonzekerheid

Minister Demir maakte eind november duidelijk dat het GLB ingediend werd bij Europa vooraleer zij het kon inkijken. Demir waarschuwde toen ook voor de rechtsonzekerheid ten opzichte van de landbouwers.

Mieke Schauvliege heeft ook bedenkingen bij de goedkeuring van het GLB op het proces van het mestactieplan en de Programmatische Aanpak Stikstof.

Niet goedgekeurd

Minister Zuhal Demir ‘veronderstelt’ dat in het concrete dossier na de verwerking van opmerkingen en adviezen ook onderhandelingen gevoerd zijn met de Europese Commissie, het departement Landbouw en de minister.

Volgens haar is naar aanleiding van deze onderhandelingen het plan nog aangepast en het plan-MER bijgevolg ook. Dit aangepaste plan-MER werd op 28 november jl. ontvangen door het team MER. Het dossier is momenteel in behandeling.

Demir: “Het definitieve plan-MER voor het GLB werd bijgevolg nog niet goedgekeurd.” De minister verduidelijkt verder dat als er een plan-MER wordt opgemaakt de passende beoordeling daarin wordt geïntegreerd. De bevoegde instantie agentschap Natuur en Bos (ANB) werd om advies gevraagd om de passende beoordeling goed te keuren. Momenteel is ook dat dossier in behandeling. Demir: “De passende beoordeling werd bijgevolg nog niet goedgekeurd.”

In de pers heeft Demir vernomen dat het GLB door de Europese Commissie weliswaar zonder de passende beoordeling is goedgekeurd. Ze betoogt dat haar diensten het dossier zullen beoordelen en ervoor zullen zorgen dat het juridisch voldoende rechtszeker is.

Vreemde werkwijze

Uit een en ander begrijpt Mieke Schauvliege dat Europa, tegen de GLB-verordening in, een GLB goedgekeurd heeft zonder plan-MER en zonder goedgekeurde passende beoordeling. Zij vindt dat een vreemde manier van werken.

Minister Demir van haar kant ‘neemt akte van de manier waarop de Europese Commissie werkt. Zonder MER of passende beoordeling keurt men daar een dossier goed.’

Het GLB komt volgens haar samen met de passende beoordeling voor definitieve goedkeuring sowieso nog naar de regering. Die passende beoordeling is nodig voor een rechtszeker kader. Minister Demir beaamt dat het raar is om zo te werken. “Maar wie ben ik om de Europese Commissie terug te fluiten”, reageert ze gelaten.

Het verontrust Schauvliege van haar kant dat er voor de afstemming tussen het GLB, de PAS en het mestactieplan opnieuw geen stappen zijn gezet. Ze roept op om dat te blijven doen en om een coherent verhaal naar de Vlaamse landbouwer te brengen. Nu lijkt het volgens haar allemaal een beetje ‘flipflopbeleid’. Aan de ene kant wordt de landbouwer vanuit het GLB nog altijd voor een stuk gestimuleerd in de richting van grootschaligheid en innovatie en aan de andere kant weet men dat men een andere koers moet varen wil men de landbouwer een toekomst geven.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken