Startpagina Actueel

Advocaat Van Steenbrugge: ‘Voorafnames stikstofakkoord onzorgvuldig opgesteld’

De vzw Verenigde Veehouders, een organisatie die meer dan 130 landbouwbedrijven vertegenwoordigt, wil het stikstofplan aanvechten voor het Grondwettelijk Hof. Hiervoor neemt de vzw advocaat Walter Van Steenbrugge onder de arm.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse regering sloot in februari een akkoord met strenge maatregelen voor de landbouw, de belangrijkste binnenlandse uitstoter van stikstof. Het akkoord wordt al maanden onder vuur genomen door de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat.

Nieuw plan in de maak

Landbouwers leggen zich niet neer bij het plan, en er werden al 20.000 bezwaren ingediend. Die zou Demir al verwerkt hebben in een nieuwe plan. Ze zou willen sleutelen aan de lijst met rode bedrijven die verplicht dicht moeten, maar de strenge maatregelen wil ze behouden. Na de kerstvakantie buigt ze zich over het dossier.

De vzw Verenigde Veehouders, een organisatie die meer dan 130 landbouwbedrijven vertegenwoordigt, wil het plan aanvechten voor het Grondwettelijk Hof. Lees ook het eerdere artikel van de organisatie. Bezielers van de vzw zijn dierenarts Peter De Swaef en rundveehouder Kris Bourdeaud'hui. Ze vroegen de hulp van advocaat Walter Van Steenbrugge

‘Onevenwichtig en onzorgvuldig’

Advocaat Walter Van Steenbrugge gaf op vrijdag 30 december meer uitleg op Radio 1: “Het is beter te voorkomen dan te genezen. We bestudeerden de plannen grondig en kwamen tot de vaststelling dat de voorafnames om tot het akkoord te komen niet evenwichtig zijn en niet zorgvuldig zijn opgesteld. Ik schrok zelf van de onzorgvuldige basis die gemaakt werd voor dit plan. We willen een meer genuanceerd akkoord, want dit is fataal voor de boeren. We willen dat er nog gedebatteerd wordt.”

Niet de werkelijke uitstoot

De vzw vroeg experten de impactscores te bekijken. Hieruit bleek dat de overheid werkt met voorspellingsmodellen en er gewerkt wordt op gemiddelden. “Het gaat voor de landbouwbedrijven niet om de werkelijke uitstoot, en dat is vervelend en niet eerlijk. Het is strijdig met het zekerheidsbeginsel, want er zijn al heel veel landbouwbedrijven die de moeite hebben gedaan om de emissieuitstoot aanzienlijk te reduceren. Daar is geen rekening mee gehouden. Er zijn ook niet voldoende alternatieven uitgewerkt.”

Evenwichtige aandelen

Een ander punt is dat de landbouwers vinden dat het aandeel van de industrie niet meegenomen wordt. “De aandelen van alle uitstootveroorzakende sectoren moeten in rekening worden gebracht, en dat is nu fout berekend”, klinkt het nog. Van Steenbrugge denkt dat er verschillende rechtsgronden zijn om het aan te vechten. “Mensen die veel hebben geïnvesteerd, dreigen daar nu de dupe van te worden.”

In tegenstelling tot Nederlandse boeren, gaan de landbouwers een stuk vreedzamer en redelijker ten strijde. “Het liefste dat we willen is dat de experten die werden geraadpleegd, hun documenten kunnen voorleggen om tot een meer genuanceerd en evenwichtig akkoord te komen.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken