Startpagina Actueel

Slachthuis Izegem: Heropstart onder strenge voorwaarden

Slachthuis Verbist in Izegem onderging een grondige doorlichting van een gespecialiseerd team. Dat resulteerde in een uitgebreid pakket maatregelen, nog strenger dan de maatregelen voor het exportslachthuis in Tielt. Vanaf nu worden ook de andere slachthuizen grondig doorgelicht. Daarna zal de controle gebeuren door een nieuwe Vlaams Inspectie.

Leestijd : 2 min

Zoals afgesproken in het convenant tussen Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en Febev (Federatie van het Belgisch Vlees) worden de Vlaamse slachthuizen één voor één doorgelicht. Slachthuis Verbist in Izegem kwam als eerste aan de beurt, naar aanleiding van de videobeelden met dierenleed. Na een sluiting van twee weken, waarbij het slachthuis het overgrote deel van haar klanten verloor, mag het opnieuw opstarten, onder strenge voorwaarden natuurlijk.

De heropstart gebeurt onder verscherpt toezicht van de Inspectie Dierenwelzijn en een extern team experts van de Thomas More Hogeschool, met zeer beperkte capaciteit en met extra camera’s. Die camerabeelden zullen ook op internet geplaatst worden, waar ze permanent bekeken kunnen worden door iedereen die dat wil.

Onder de extra maatregelen is het ontslag van het personeelslid op de beelden te vinden, net als de voorwaarde dat er een Animal Welfare Officer (AWO) op de slacht toezicht houdt. Ook zijn extra camera’s vereist op alle belangrijke plaatsen in het slachtproces, en moest de infrastructuur worden aangepast en uitgebreid. Ten slotte is een extra personeelslid nodig om de dieren snel te bedwelmen. Alle maatregelen vindt u hier.

De doorlichting van het slachthuis in Izegem was nog maar het begin. Vanaf nu worden, zoals vervat in de convenant met Febev, alle slachthuizen grondig doorgelicht. Na die doorlichting zullen de verdovings- en slachtprocedures en de slachthuisinfrastructuur overal waar nodig aangepast worden om te zorgen voor meer respect voor Dierenwelzijn. Daarna zal de naleving van de regels gecontroleerd worden door een nieuw Vlaams Inspectieteam.

"Ik heb de nodige middelen binnengehaald bij de laatste begrotingsbesprekingen", zegt minister Weyts. "Het oude systeem schoot tekort. We zorgen nu voor meer ogen en botten op het terrein, met een zo sluitend mogelijk controlesysteem." Met een maximaal sluitend controlesysteem wil de minister dat Vlaanderen binnen Europa het voortouw neemt inzake dierenwelzijn: "We nemen Dierenwelzijn ernstig in Vlaanderen. De slachthuissector zal ook maar eens moeten kiezen: ofwel aanpassen en meer respect tonen voor dierenwelzijn, ofwel op termijn verdwijnen."

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken