Startpagina Vleesvee

Stabiele prijzen voor witblauw rundvee

Coevia vzw leverde deze week op 24 januari zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.

Leestijd : 1 min

De prijs voor kalveren is status quo en varieert van 680 tot 890 euro voor een goed kalf. 840 euro is de gemiddelde norm. Deze prijs is inclusief btw. De markt is stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag (evenwicht).

Bij de koeien geldt ook status quo, met een gemiddelde prijs van 3,75 tot 4,10 euro/kg levend gewicht. De richtprijs voor geslacht gewicht is 5,75 tot 6,3 euro/kg, met enkele pieken tot 6,35 euro/kg voor goed afgewerkte koeien en premiumkwaliteit (S+). Er is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen als de koe jonger is dan 5 jaar. Deze prijs is exclusief btw. De markt is rustig, met een aanbod dat groter is dan of gelijk is aan de vraag.

Ten slotte zijn de prijzen bij de stieren stabiel. De prijs schommelt rond de 4 tot 4,35 euro per levende kg of 6,05 tot 6,40 euro per geslacht gewicht. 6,30 euro/kg wordt als norm genomen. Een prijs van 6,45 euro/kg (S +) wordt gehanteerd, indien geleverd wordt onder een specifiek label (coöperatie, zuigelingen, minder dan 700 kg). Bij stieren onder de 20 maanden is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen. Deze prijzen zijn exclusief btw. De markt voor stieren is rustig, met een aanbod dat groter is dan of gelijk is aan de vraag.

Coevia

Lees ook in Vleesvee

Peter en Els kweken, versnijden en verkopen hun eigen vlees

Vleesvee Bij Hoeveslagerij Ter Hees in Halen verkopen Peter Vranken en Els Vancauwenbergh sinds 2005 vlees van hun eigen Belgisch Witblauwe runderen. De passie voor dieren leefde al van jongs af aan bij Peter. Hij nam in 1999 de boerderij van zijn ouders over en verdubbelde het aantal runderen. De slagerij baat hij samen met Els uit, die ook nog halftijds verpleegster is.
Meer artikelen bekijken