Startpagina Economie

Oostelijke EU-landen lijden onder goedkope Oekraïense graaninvoer

Goedkoop graan uit Oekraïne veroorzaakt steeds meer problemen voor de oostelijke lidstaten van de Europese Unie. In een gezamenlijke brief klagen de landen dat hun landbouwsector lijdt onder de handel met Oekraïne, die is vergemakkelijkt sinds de inval door Rusland.

Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slovakije trekken samen aan de alarmbel. Hun boeren zien hoe hun producten steeds meer plaats moeten maken voor goedkope Oekraïense concurrentie. Volgens de cijfers is de invoer van maïs uit Oekraïne naar de buurlanden van de EU tussen januari en november 2022 namelijk gestegen van enkele duizenden ton tot enkele miljoenen ton.

Om te voorkomen dat grote hoeveelheden graan uit Oekraïne door de oorlog verloren zouden gaan voor de wereldmarkt, heeft de EU zogenaamde solidariteitsbanen gecreëerd en zo...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken