Startpagina Vleesvee

Stijgende prijzen voor kalveren en koeien

Coevia vzw leverde deze week op 21 februari zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee

Leestijd : 1 min

De prijs voor kalveren is stijgend en varieert van 700 tot 925 euro voor een goed kalf. 850 euro is de gemiddelde norm. Deze prijs is inclusief btw. De markt is prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag.

Ook bij de koeien stijgen de prijzen, met een gemiddelde prijs van 3,80 tot 4,15 euro/kg levend gewicht. De richtprijs voor geslacht gewicht is 5,80 tot 6,35 euro/kg, met enkele pieken tot 6,40 euro/kg voor goed afgewerkte koeien en premiumkwaliteit (S+). Er is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen als de koe jonger is dan 5 jaar. Deze prijs is exclusief btw. De markt is meer prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag.

Ten slotte zijn de prijzen bij de stieren status quo. De prijs schommelt rond de 4 tot 4,35 euro per levende kg of 6,05 tot 6,40 euro per geslacht gewicht. 6,30 euro/kg wordt als norm genomen. Een prijs van 6,45 euro/kg (S +) wordt gehanteerd, indien geleverd wordt onder een specifiek label (coöperatie, zuigelingen, minder dan 700 kg). Bij stieren onder de 20 maanden is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen. Deze prijzen zijn exclusief btw. De markt voor stieren is stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag, evenwicht.

Coevia

Lees ook in Vleesvee

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Vleesvee Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”
Meer artikelen bekijken