Startpagina Melkvee

Melkprijs augustus opvallend sprongetje voorwaarts, zomerdip beperkt

De BCZ-melkprijs voor afgelopen augustus werd berekend op 37,14 euro per 100 l. Daarmee wordt de melkprijs van vorige december-maand (de meest recente piek) overschreden. Sedert juni 2014 was de melkprijs niet meer zo hoog.

Leestijd : 1 min

BCZ, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie communiceert elke maand de gemiddelde reële melkprijs van haar leden, waaronder zowat alle melkophalers in België vallen.

Ook raakte bekend dat de totale Belgische melkproductie voor de afgelopen augustusmaand 317,8 miljoen liter bedroeg. Dat is 4 miljoen liter minder dan in juli, wat in vergelijking met voorgaande jaren een beperkte dip is. Ten opzichte van augustus 2016 gaat het om een stijging met 4,7% of 14,9 miljoen liter.

Lees ook in Melkvee

Voederbieten als alternatief lokmiddel om koeien vlot in de melkrobot te krijgen

Melkvee De variabele kost op robotbedrijven ligt gemiddeld 2,58 euro/100 l melk hoger dan op bedrijven met een klassiek melksysteem. Die hogere kost wordt niet steeds gecompenseerd door meer melk. Het aandeel krachtvoeder (zeker einde lactatie) leidt deels tot die hogere kost. Koeien op een alternatieve manier, met minder krachtvoeder, naar de robot lokken, lijkt dus een interessante piste. Project Lokrob ging dit na.
Meer artikelen bekijken