Startpagina Melkvee

Voorkom besmetting van je dieren na het uitweiden

Het weideseizoen komt stilletjesaan op gang, wat bepaalde risico’s inhoudt voor besmetting van je dieren. Gelukkig kan een goede bioveiligheid de insleep en versleping van ziektes zoals Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) en Bovine Virus Diarree (BVD) tegengaan. DGZ geeft je graag wat tips om op je op weg te helpen.

Leestijd : 2 min

Ieder contact – direct of indirect – betekent een risico op insleep van ziektekiemen. Verhinder daarom contact met runderen van aangrenzende weiden en neem een paar voorzorgen. Zorg ervoor dat de dieren niet kunnen ontsnappen uit de weide en ga regelmatig na of de afsluiting nog stevig en volledig intact is.

Tips

· Zorg ervoor dat de dieren niet kunnen ontsnappen uit de weide en ga regelmatig na of de afsluiting nog stevig en volledig intact is.

· Vermijd het gemeenschappelijk gebruik van koepaden.

· Laat regelmatig de kwaliteit van het drinkwater op de weide controleren.

· Zorg ervoor dat de dieren niet kunnen drinken uit sloten of plassen die ook door andere weiden gaan.

·Bepaalde infecties zoals IBR kunnen over korte afstand via de lucht worden overgedragen. Plaats daarom bij gemeenschappelijke delen van de omheining een extra afsluiting zodat geen fysiek contact mogelijk is met de runderen van de aangrenzende weide. Een afstand van minstens 3 meter tussen de afsluitingen van aangrenzende weides is aangeraden.

· Je kan je dieren vaccineren voor IBR, zeker bij risico-weiden. Bij insleep kan dit helpen om een massale verspreiding in de koppel te voorkomen. Als je vaccineert op een IBR VRIJ bedrijf meld je dit aan de vereniging en je ontvangt het statuut IBR gE Negatief met behoud van vaccinatie.

· Om besmetting van dieren op andere bedrijven te voorkomen, legt de wetgeving op dat dieren van bedrijven met een I2-afmeststatuut voor IBR en dieren met het statuut IPI of IPI-verdacht voor BVD niet op de weide mogen. Weidebeloop op besmette bedrijven (I2) is enkel nog mogelijk mits aanvullende voorwaarden en een verklaring van weidebeloop.

· Hou ook rekening met mogelijke besmetting door bijvoorbeeld runderhorzels, vliegen, dazen, muggen. Kriebelmuggen kunnen bijvoorbeeld besmetting met het schmallenbergvirus veroorzaken. Overweeg om drachtige dieren op te hokken in de periode dat deze muggen actief zijn. Het risico bestaat bovendien dat je dieren na de winterstalperiode terecht komen op een weide die besmet is met teken die weidekoorts kunnen veroorzaken. In een volgende nieuwsbrief gaan we hier dieper op in, meer bepaald op de risico’s van besmetting met parasieten bij het uitweiden.

· Heb je toch een vermoeden van een mogelijk verdacht contact, neem dan zo snel mogelijk de nodige bloedmonsters om een eventuele besmetting vroegtijdig op te sporen.

Als je denkt dat je dieren, ondanks al je voorzorgen, toch besmet kunnen zijn, is het belangrijk om dit met je bedrijfsdierenarts te bespreken, vooraleer je de dieren weer op stal zet.

Met vragen over de bestrijding van parasieten bij rundvee kun je terecht bij je bedrijfsdierenarts of bij DGZ op tel. 078 05 05 23 of e-mail helpdesk@dgz.be.

DGZ

Lees ook in Melkvee

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.
Meer artikelen bekijken