Startpagina Melkvee

Europese voedselautoriteit raadt af om kalveren af te zonderen

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) raadt in een wetenschappelijk advies aan om kalveren niet af te zonderen in individuele hokken en ze na de geboorte minstens één dag bij de moeder te laten.

Leestijd : 2 min

De Europese Unie herziet in het tweede kwartaal van 2023 haar wetgeving rond dierenwelzijn. Daarom vroeg ze EFSA om een advies rond het welzijn van kalveren en om een evaluatie van de risico's waaraan de dieren zijn blootgesteld in de landbouwbedrijven.

Langer bij moeder en meer ruimte

De wetenschappers schrijven in hun advies dat de dieren die een beperkt contact hebben met hun moeder (van wie ze vaak meteen na de geboorte gescheiden worden) "vaak last hebben van stress, isolatie en een onvermogen om te zogen".

Om het welzijn van de koe en het kalf te beschermen, moeten de jonge dieren minstens één dag bij de moeder blijven, en liever nog langer, klinkt het in het advies. Ook raden de wetenschappers af om de kalveren apart op te sluiten in hokken, maar ze in groepen van 2 tot 7 op te delen. Vandaag worden de dieren vaak voor minstens acht weken apart in een hok gezet.

De kalveren hebben volgens het advies ook "een ruimte nodig waarin ze kunnen rusten en spelen" en voldoende ligstro, aldus EFSA, die een oppervlakte van ongeveer 20 vierkante meter per kalf aanbeveelt. Ook moeten de dieren twee weken na hun geboorte geleidelijk aan meer vezels binnenkrijgen via voeding zoals hooi.

Dierenrechtenorganisatie CWIF noemt de aanbevelingen van EFSA "een sterk signaal" aan de Europese Commissie en de lidstaten.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit heeft eerder al adviezen gepubliceerd over het welzijn van varkens, kippen en legkippen en over de transportomstandigheden van vee. "Onze wetenschappers werken eveneens adviezen af over het welzijn van melkkoeien, eenden, ganzen en kwartels", aldus EFSA nog.

Belga

Lees ook in Melkvee

Voederbieten als alternatief lokmiddel om koeien vlot in de melkrobot te krijgen

Melkvee De variabele kost op robotbedrijven ligt gemiddeld 2,58 euro/100 l melk hoger dan op bedrijven met een klassiek melksysteem. Die hogere kost wordt niet steeds gecompenseerd door meer melk. Het aandeel krachtvoeder (zeker einde lactatie) leidt deels tot die hogere kost. Koeien op een alternatieve manier, met minder krachtvoeder, naar de robot lokken, lijkt dus een interessante piste. Project Lokrob ging dit na.
Meer artikelen bekijken