Startpagina Melkvee

Help mee inzicht te krijgen in HBS

Het ‘hemorrhagic bowel syndrome’ (HBS) is een vrij onbekend syndroom in de melkveehouderij. Veepeiler Rund en de faculteit Diergeneeskunde (UGent) hopen meer inzicht te krijgen via een project en met de hulp van melkveehouders.

Leestijd : 2 min

Het hemorrhagic bowel syndrome treft voornamelijk volwassen melkkoeien in de tweede of latere lactatie, vaak met sterfte binnen de 48 uur na het ontstaan van de symptomen. Typische ziektetekenen zijn onder meer: een plotse daling van de melkproductie, niet meer willen eten, niet meer opstaan en zwartverkleuring van de mest, met soms bloedklonters. HBS wordt gekenmerkt door zeer lokale uitgesproken bloeding ter hoogte van de dunne darm, waarbij er bloedklonters in de darm en zwarte mest worden gevormd.

Zoeken naar oorzaak

van HBS

In 2020 startte Veepeiler Rund samen met de faculteit Diergeneeskunde (UGent) een project om beter inzicht te krijgen in de oorzaak en het verloop van hemorrhagic bowel syndrome. In het kader van dit project zijn de projectpartners op zoek naar levende dieren met HBS, alsook bedrijven die recent te maken hadden met deze ziekte. Op deze manier hopen ze meer inzicht te krijgen in de oorzaak van deze aandoening en de factoren die haar uitlokken.

Deelname aan project

Melkveehouders kunnen dus mee op zoek gaan naar de oorzaak van HBS en het verloop van de ziekte helpen uitklaren. Een levend dier levert ideaal onderzoeksmateriaal om ant-woorden te kunnen bieden in dit onderzoek.

Heb je een levend dier waarvan je vermoedt dat het aan HBS lijdt, en lijkt het jou en je bedrijfsdierenarts aangeraden om het te laten onderzoeken aan de faculteit? Neem dan contact op met de Vakgroep Inwendige Ziekten Grote Huisdieren van de faculteit Diergeneeskunde op het nummer 09 264 75 90.

Werd jouw bedrijf geconfronteerd met de HBS-problematiek (nu of in de laatste 5 jaar) en wil jij deelnemen aan dit onderzoek dat de risicofactoren gedetailleerd in kaart brengt? Stuur dan een mail met je contactgegevens naar Bert De Jonge (Bert.DeJonge@UGent.be).

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken