Startpagina Mechanisatie

ICAReS wil drempel naar UAV-toepassingen verkleinen

Via demonstratie-events met drones en bevragingen wil het project ICAReS de drempel naar UAV-toepassingen verkleinen in de sectoren landbouw, water en infrastructuur, en natuur- en bosbeheer.

Leestijd : 2 min

Deze pro-actieve aanpak moet op termijn leiden tot partnermatching en tot innovatie in de sector. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) participeert in dit Interreg project en focust op de landbouwsector.

De markt van de drones (UAV of Unmanned Aerial Vehicle) ontwikkelt zich in razendsnel tempo, maar er zijn nog enorm veel onontgonnen opportuniteiten waar de technologie van RPAS (Remotely Piloted Arcraft system) het verschil kan maken. Het project ICAReS, dat staat voor Innovation Cluster Accelerating Remote Sensing, wil daarom via demonstratievluchten een meer vraag-gestuurde markt ontwikkelen. Via testvluchten krijgen eindgebruikers namelijk een beter idee van de mogelijkheden van UAV’s in de dagelijkse bedrijfsvoering. Andersom krijgen ontwikkelaars, service providers en gecertificeerde UAV piloten een inzicht in de marktvraag. Het project richt zich o.a. op de landbouwsector.

De ICAReS-partners organiseren grootschalige demonstratie-events en bevragen de sector. De demo’s worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven en in verschillende sectoren, o.a. in de landbouw, in grotere infrastructuurwerken en boven water en natuur. We richten virtuele contactpunten op die antwoorden bieden op vaak gestelde vragen gerelateerd aan teledetectie, en RPAS-gebruik in het algemeen. De bevraging gebeurt via online vragenlijsten teneinde de noden in de landbouwsector in kaart te brengen. Deze aanpak leidt op termijn tot partnermatching en tot innovatie in de landbouwsector, waarbij zelfs gemikt wordt op een grensoverschrijdende innovatiecluster. Test- en demosites worden opgericht om de drempel naar UAV toepassingen te verkleinen.

We nodigen landbouwers, kennis- en onderzoekscentra en KMOs dan ook uit om 5 minuten tijd te nemen om deze online-vragenlijst in te vullen en bovendien kans te maken op een gratis dronevlucht boven hun bedrijf:

- Landbouwers en loonwerkers: https://nl.surveymonkey.com/r/LVZY5W9

- Kennis- en onderzoekscentra: https://nl.surveymonkey.com/r/LS239TN

- KMOs: https://nl.surveymonkey.com/r/LSXKGWL

David Nuyttens, ILVO

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken