Startpagina Actueel

FEI Longines Wereldbekerfinale: King Edward op het toppunt van zijn kunnen

Van 4 tot 8 april verzamelde de wereldtop van de jumpingruiters zich in Omaha (USA), voor de finale van de FEI Longines Wereldbeker 2022-2023.

Leestijd : 3 min

De apotheose van de indoor Wereldbeker Jumping kende een verrassend verloop. De paarden en ruiters kregen 3 proeven voorgeschoteld (1m60). De eerste testte hen op ‘speed and handiness’, dag 2 en 3 waren goed voor een proef met barrage.

Het was op dag 2 dat de kaarten door elkaar werden geschud, gewoonweg omdat niets was wat het leek. Ons land werd uitstekend vertegenwoordigd door de Belgisch gefokte paarden, met ‘koning’ King Edward Ress op kop!

Snel en handig!

De speedproef toonde meteen de uitstekende vorm van King Edward (BWP – Edward x Feo) en Henrik von Eckermann. Ze werkten hun parcours af in 59.09 seconden en lieten daarbij Hello Jefferson (BWP – Cooper van de Heffinck x Irco Mena), die 2e werd en Tobago Z (Zangersheide – Otangelo x Mister Blue), die derde werd, achter zich. Meteen stonden er 3 Belgisch gefokte paarden op het podium vanaf dag 1 van deze wereldbekerfinale.

De toon was intussen gezet. De kapers op de kust voor wat komen ging, waren de Toulon-zoon Vancouver de Lanlore met Pius Schwizer, Darc de Lux (v. Darco) met de Deense ruiter Andreas Schou en de vechtjas Monaco NOP (Holst – Cassini II x Contender) met Harrie Smolders.

Topfavoriet op eigen Amerikaanse bodem McLain Ward zadelde zijn merrie Callas (Holst – Casall x Coriano) voor deze wereldbekerfinale. Deze eerste – zeer selectieve - speedproef catapuleerde het paard met dezelfde naam als de operazangeres en haar ruiter naar een 11e plaats. De ontgoocheling was tastbaar, met dank aan Eurosport!

Niets was wat het leek

Op dag 2 werden de kaarten door elkaar geschud. Slechts 9 combinaties selecteerden zich voor de barrage, na een zeer selectief eerste parcours, dat uiteindelijk gewonnen werd door United Touch S (Westf – Untouched x Lux Z), gevolgd door Balou du Reventon (OS – Cornet Obolensky x Continue), die tweede werd met de Brit Harry Charles, en Darc de Lux/Andres Schou, die derde werd. King Edward had hier een balk en strandde op plaats 10, Monaco NOP kreeg ook een balk en volgde op de 11e plaats. Op het einde van deze tweede proef was Andreas Schou lijsttrekker van het algemeen klassement, stond Von Eckermann derde en Harrie Smolders zevende! De spanning bleef maar stijgen…

The winner takes it all

Monaco NOP kreeg een fout in de allerlaatste ronde van de Wereldbekerfinale en King Edward bleef foutloos. Von Eckermann pakte daarmee de eerste plaats in het finaal klassement. Smolders en Monaco legden beslag op het zilver. Pius Schwitzer en Vancouver de Lanlore kregen 8 strafpunten en dit effende de weg voor de Amerikaanse Hunter Holloway, met de Westfaalse merrie Pepita Con Spita (Con Spirit x Comme On), naar het brons en een derde plaats.

Sportmannen pur sang

Harrie Smolders werd in Omaha voor de derde maal tweede in de Wereldbekerfinale. Eerst deed hij dit met Emerald (v. Diamant de Semilly) in 2016. Vorig jaar werd deze finale van de FEI Longines World Cup verreden in Leipzig en werd hij tweede met Monaco, net zoals dit jaar dus. De ruiter relativeerde dit met een ongekend enthousiasme en met alle lof voor zijn paard.

Henrik von Eckermann schreef ook geschiedenis in deze wereldbeker. Hij was immers de eerste Zweedse winnaar van de FEI Longines Wereldbeker Jumping ooit. In 2017 en 2018 werd von Eckermann 3e in de wereldbekerfinale met Toveks Mary Lou (v. Montendro I). Zijn carrière met de BWP King Edward Ress is ronduit indrukwekkend te noemen: Olympisch goud in Tokio, tweemaal goud vorige zomer op de Wereldkampioenschappen en nu de indoor wereldbeker die ze zo graag mee naar Zweden namen. Von Eckermann: “Ik probeer zoveel mogelijk deze fase in mijn leven met King Edward te behouden en ben daar elke dag dankbaar voor. Maar in onze sport mogen we nooit uit het oog verliezen dat niets gemaakt is om eeuwig te blijven duren”. Een universele wijsheid…

Patricia Borgenon

Lees ook in Actueel

Ben Muyshondt is de nieuwe voorzitter van Belgapom

Aardappelen Het bestuur van Belgapom heeft eenparig Ben Muyshondt, CEO van Pomuni, aangesteld als voorzitter van Belgapom voor de periode 2023-2026. Ben Muyshondt volgt Marc van Herreweghe op die sinds 2018 de organisatie leidde. Hij wordt bijgestaan door 2 ondervoorzitters: Hannelore Raes van Agristo en Bart Nemegheer van Aardappelhoeve.
Meer artikelen bekijken