Startpagina Vleesvee

Doorstart voor Vlaams kweekvlees

Het Israëlische bedrijf Steakholder Foods besliste vorige maand de activiteiten van het Belgische kweekvleesfiliaal Peace of Meat stop te zetten. Flanders’ Food zoekt nu bedrijven die het onderzoek naar dierlijke cellijnen willen doorstarten.

Leestijd : 2 min

De ambitie van Flanders’ Food blijft om in Vlaanderen een innovatieve cluster van bedrijven op te richten om kweekvlees op industriële schaal en economisch rendabel te produceren voor tal van voedingsproducten. Voor Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns maakt kweekvlees een deel uit van de transitie van de landbouw (meer daarover lees je hier).

Peace of Meat

Veilinghuis Hammertime is op zoek naar een overnemer voor Peace of Meat, de Antwerpse kweekvlees start-up die zich sinds 2019 toelegde op de productie van lever- en vetcellen in bioreactoren (meer daarover lees je hier). Peace Of Meat was betrokken in het Flanders’ Food project Foieture.

Diervrije paté de foie gras

In dat samenwerkingsproject onderzoeken Peace of Meat, Biobase Europe Pilot Plant en KU Leuven samen met de Vlaamse voedingsbedrijven Nauta en Solina de mogelijkheid om de allereerste diervrije paté de foie gras te produceren op basis van gekweekte eendenlevercellen.

Hiervoor kreeg het consortium de steun van VLAIO voor een bedrag van 3.566.833 euro. Door de stopzetting van het kweekvleesbedrijf vordert VLAIO nu de subsidie van 702.000 euro van Peace of Meat terug.

Resultaten op koers

De vereffening van Peace of Meat betekent volgens Flanders’ Food niet het einde van Foieture. Na meer dan 3 jaar kennis en expertise te hebben opgebouwd, zetten de partners nu alles op alles om het onderzoek verder te zetten. Zowel de bedrijven als de onderzoeksinstellingen behaalden veelbelovende resultaten en ook aan de kweekvleeszijde is er een cellijn ontwikkeld die kan groeien in een diervrij- en serumvrij medium.

Dit is een belangrijke doorbraak om kweekvlees in de toekomst op de kaart te kunnen zetten als een echt alternatief voor dierlijk vlees. Aan de KU Leuven leidde het onderzoek tot een doorbraak in de geneeskunde om behandelingen rond leververvetting te ontwikkelen.

Cellijnen en protocollen opgeëist

Flanders’ Food doet er intussen alles aan om de opgebouwde kennis in Vlaanderen te houden en het onderzoek verder te zetten. Zo heeft ze intussen gerechtelijke stappen ondernomen om de cellijnen en de protocollen om deze op te groeien op te eisen.

Flanders’ Food doet een warme oproep naar alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in het onderzoek naar kweekvlees en hun schouders willen zetten onder de doorstart van het project Foieture. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich melden bij Flanders’ Food.

Flanders’ Food

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken