Startpagina Recht

Verboden onderpacht als reden tot pachtontbinding

Als verpachter moet ik met lede ogen toezien hoe mijn pachter jaar na jaar mijn grond aan anderen in gebruik geeft. Ongetwijfeld krijgt hij een veelvoud van de pachtprijs als vergoeding. Kan dit zomaar? En wat kan ik hiertegen doen?

De pachter heeft een aantal essentiële verplichtingen. Het betalen van de pachtprijs is daar een van, maar hij heeft ook nog een andere verplichting.

De persoonlijke exploitatie

Een essentiële verplichting van de pachter is de persoonlijke exploitatie. Dit betekent dat de pachter het gepachte goed zelf moet bewerken en het niet mag onderverpachten of overdragen aan iemand anders. De pachter moet het gepachte goed...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

Voorkooprecht bij verkoop aan de overheid voor bebossing of natuurrealisatie

Recht Onder het Vlaams Pachtdecreet bleef het principieel voorkooprecht van de pachter behouden. Er werden wel 2 bijkomende uitzonderingen op dit principe ingevoerd. In Landbouwleven van 5 december 2024 behandelden we al de nieuwe uitzondering van de zogenaamde ‘pensioenboer’. Onder het Vlaams Pachtdecreet verliest een pachter ook zijn voorkooprecht als het gepachte goed wordt aangekocht door een overheid met oog op bebossing of natuurrealisatie. Hierbij geldt wel een belangrijk voorbehoud in de figuur van de leefbaarheidstoets.
Meer artikelen bekijken