Startpagina Vleesvee

China opent voor het eerst grenzen voor Belgisch rund

China gaat de invoer van Belgisch rundvlees toelaten. Dat blijkt uit een verklaring van het Chinees douaneagentschap. Daarmee is een embargo van 22 jaar van de baan.

Leestijd : 1 min

De invoer wordt toegelaten voor vlees van dieren jonger dan 30 maanden. Ook de invoer van dieren uit Polen wordt weer toegelaten.

Volgens de documenten van de Chinese douane voldoen de maatregelen die België en Polen aanhouden om te controleren op de gekkekoeienziekte aan de Chinese eisen.

De Federatie van het Belgisch Vlees (Febev), de beroepsvereniging van de Belgische vleessector, bevestigt dat China zijn grenzen wil openen. Het zou volgens gedelegeerd bestuurder Michael Gore voor het eerst ooit zijn dat Belgisch rund kan worden geëxporteerd richting China. Voor de sector komt het nieuws alvast als een grote verrassing.

Dat betekent echter niet dat er direct export mogelijk zal zijn. "De opheffing van het verbod betekent een belangrijke stap in marktheropening en schept opportuniteiten voor de Belgische rundersector. Er dienen evenwel nog een aantal stappen doorlopen te worden. Het voedselagentschap FAVV is in gesprek met de Chinese partners om de vervolgstappen te bespreken. Het is in ieder geval een positief signaal, dat de komende maanden verder invulling zal krijgen", klinkt het bij Febev.

Belga

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken