Startpagina Veeteelt

DGZ blaast 20 kaarsjes uit, en voorzitter Marcel Heylen gaat op pensioen

In mei vierde DGZ haar twintigjarig bestaan en het vijfjarig bestaan van dochterorganisatie Vivee. Aangezien die dag ook pensionerend voorzitter Marcel Heylen afscheid nam, gingen we bij hem langs om te grasduinen in zijn herinneringen. Marcel zijn koeien zijn gekend voor hun hoge productiecijfers, maar ook tegen zijn veestapel zal hij later dit jaar gedag zeggen.

Leestijd : 7 min

Marcel Heylen (67), de goedlachse en door velen gekende melkveehouder uit Geel, gaat op pensioen. Hij neemt in één keer afscheid van zijn koeien, van zijn voorzitterschap bij Dierengezondheiszorg Vlaanderen (DGZ) en van zijn bestuursfunctie bij Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC). “Het is tijd om wat vaker van huis te gaan en meer tijd met mijn vrouw en de (klein)kinderen door te brengen”, aldus Marcel.

Melkveehouder in hart en nieren

Al meerdere keren kwam Marcel aan bod in Landbouwleven met zijn 100.000 l koeien, zijn KI-stieren, zijn hoornloze veestapel, en natuurlijk zijn opinieteksten. Op zijn eigen melkveebedrijf streeft hij naar een gezonde veestapel en zet hij in op langleefbaarheid. Zo is de gemiddelde leeftijd van de koeien op zijn bedrijf tussen 5 en 6 jaar.

Door 12 jaar geleden voorzitter van DGZ te worden, kon hij voor heel Vlaanderen hetzelfde doel nastreven. “Kritiek leveren op de sector kan iedereen, maar grijpt dan ook de kans om je te engageren en er zelf wat aan te doen.” Dat is het motto van Marcel.

Oprichting Vivee

“In al de tijd dat ik voorzitter was, heb ik geen enkele vergadering gemist”, vertelt hij. “Ik kon het met iedereen goed vinden, en ik wilde de veehouderij in Vlaanderen blijven verbeteren. Ik ben trots op veel zaken die we gedurende die jaren verwezenlijkt hebben, maar ik ben vooral trots op de intensieve samenwerking tussen MCC en DGZ die uiteindelijk geleid heeft tot de oprichting van Vivee, de dochterorganisatie van DGZ en MCC.

Marcel zijn verhaal begon in 1997 toen hij lid werd van de provinciale veeteeltvereniging. Van daaruit kreeg hij een mandaat in de algemene vergadering van het toenmalige Provinciale Verbond voor Veeziektenbestrijding. Toen in 2003 beslist werd om alle provinciale verbonden samen te brengen, ontstond Dierengezondheidszorg Vlaanderen, kortweg DGZ. In 2007 werd hij verkozen tot bestuurslid met als voorzitter Lambert Janssen en Odette Van Hamme als ondervoorzitter.

Reeds In 2007 tijdens de gesprekken in het kader van het VLIM-project, gaf Marcel al aan fan te zijn van een nauwere samenwerking tussen MCC en DGZ, maar daar stond niet iedereen voor te springen. Beide organisaties waren eerst bang om hun eigenheid te verliezen. Toen Marcel in 2011 verkozen werd tot voorzitter, was dat het eerste waar hij werk van maakte. Gemeenschappelijke activiteiten en de algemene diensten van MCC en DGZ zouden samengebracht kunnen worden onder één dochterorganisatie, genaamd Vivee. Na heel wat lobbywerk werd Vivee officieel opgericht in 2018. Die samenwerking zorgde de afgelopen jaren voor een veel efficiëntere manier van werken en reduceerde de uitgaven van zowel DGZ als MCC.

“Als je iets wil bereiken, moet je geduld hebben”, zegt Marcel. “De gesprekken over de fusie waren niet altijd gemakkelijk, maar uiteindelijk trekken we allemaal aan hetzelfde zeel en doen we alles ten voordele van de veehouderijsector. Vandaag zijn DGZ-MCC-Vivee een drie-eenheid, aangestuurd door de overkoepelende directeur en 5 managers. Van efficiëntie gesproken.”

Tijd voor meer vrije tijd

“Na 16 jaar als bestuurder waarvan de afgelopen 12 jaar als voorzitter geef ik de fakkel door aan mijn gewaardeerde opvolger en gewezen ondervoorzitter, Franky Annys. Het is statutair vastgelegd dat je maximaal 16 jaar in het bestuur van DGZ mag zitten, en daardoor eindigde ook mijn mandaat als voorzitter bij Vivee. De leden van de algemene vergadering van Vivee hebben mij echter terug in het bestuursorgaan van Vivee aangesteld als extern expert. De collega bestuurders hebben mij daarna ook terug verkozen als voorzitter, waardoor ik voorlopig nog betrokken blijf bij de werking van onze organisaties en mijn ervaring met de collega-bestuurders kan delen. Iets wat ik met plezier en volle goesting zal doen en heel erg apprecieer! Bij DGZ hebben ze mij een titel als ere-voorzitter gegeven, en daar ben ik ook heel blij mee.

Ik ben jaren actief geweest bij MCC, DGZ en Vivee en ineens valt dat bijna allemaal weg. Nu binnenkort ook mijn koeien weggaan, heb ik meer tijd om bij de mensen die ik graag zie te zijn. Mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen vinden dat zeker niet erg. We gaan er wat vaker op uit trekken en genieten van het leven. We hebben hard genoeg gewerkt.”

Een levenswerk verkopen

“Ik heb altijd gezegd dat als ik stop bij DGZ, ook de koeien weggaan. Dat is niet gemakkelijk, want die dieren zijn mijn levenswerk. Ik ben trots op de resultaten die ik met hen heb gehaald, en ik kan ze nu met veel trots aan andere melkveehouders verkopen. Er zijn al wat dieren vertrokken, maar ik heb nog heel wat toppers in de aanbieding.

Al vroeg ben ik beginnen inzetten op gezondheid en fokkerij. Onze koeien hebben al sinds 2008 het vrij statuut van IBR, en we doen al sinds 2006 mee aan het paratuberculoseprogramma. Verder waren we in 2012 bij de eersten die ear notchen bestelden om BVD te onderzoeken.

Sinds 2009 fok ik op hoornloosheid, wat mij onlangs de eerste homozygoot hoornloze 100.000 l koe opleverde. Die koe werd recent ook benoemd tot sterkoe. Daarvoor moeten ze 9 jaar oud zijn, minstens 85 punten voor uier en algemeen voorkomen hebben, en een lactatiewaarde hebben van minstens 105. Daar voldeed ze ruimschoots aan, want op 9-jarige leeftijd is ze ingeschreven met 88 punten, en een lactatie waarde van 111. Ik heb er heel veel plezier in om dergelijke bijzondere koeien gefokt te hebben. Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken, en ben daar zeer dankbaar voor.”

De witte koe linksis sterkoe Keur Zohare PP die ondertussen 105.000 kg melk produceerde. De andere witte koe is haar dochter dochter Keur Beauty P, die ondertussen ook al 82.000 kg melk produceerde.
De witte koe linksis sterkoe Keur Zohare PP die ondertussen 105.000 kg melk produceerde. De andere witte koe is haar dochter dochter Keur Beauty P, die ondertussen ook al 82.000 kg melk produceerde. - Foto: SN

De fakkel doorgeven

Franky Annys, die bijna even lang ondervoorzitter van DGZ was, als dat Marcel voorzitter was, neemt nu Marcel zijn taak over. Kort terugblikken op de carrière van de voorzitter vindt Franky niet zo eenvoudig. “Marcel is ongetwijfeld één van de bekendste boeren van Vlaanderen. Hij kwam bij het bestuur van DGZ als een tamelijk ongewone melkveehouder, een is echt een ‘specialleke’.

Zo kwam Marcel al eens op tv bij Debbie & Nancy waarbij hij zijn koe Feltonca meebracht naar de opnamestudio. Hij speelde mee in een film, en is super actief op Facebook. Ook tijdens de laatste boerenbetoging in Brussel kon je niet naast Marcel en zijn/onze vereniging kijken. Zijn opinieteksten verschenen in alle vakpers, want een onderwijzer van opleiding heeft uiteraard een goede pen”, lacht Franky.

Marcel geeft de fakkel door aan zijn gewaardeerde opvolger en gewezen ondervoorzitter, Franky Annys.
Marcel geeft de fakkel door aan zijn gewaardeerde opvolger en gewezen ondervoorzitter, Franky Annys. - Foto: SN

Gezonde dieren en bioveiligheid staan centraal

“Marcel zijn inzet voor gezonde dieren en bioveiligheid is de reden dat hij bij DGZ beland is”, gaat Franky verder. “Dat zijn de 2 basisprincipes waar ook DGZ voor staat. 16 jaar geleden wisten collega’s dat ook toen ze Marcel vroegen om een bestuursfunctie op te nemen. We moeten die bestuurders van toen zeer dankbaar zijn. De verwezenlijkingen van Marcel op zijn eigen bedrijf zijn ook top te noemen. 100 000 liter koeien, al dan niet hoornloze KI-stieren, hoornloze koeien die ook 100 000 liter geven, vele prijskampen met topdieren: stuk voor stuk prestaties om fier op te zijn. Marcel bracht dan ook regelmatig taart mee naar de vergaderingen van het bestuursorgaan. Zo konden wij ook meegenieten van zijn prestaties en die van zijn dieren. De landbouwsector en DGZ zullen hier nog jaren de vruchten van plukken.”

Een mooie erfenis

“Marcel is onderwijzer van opleiding maar hij kon, door de toenmalige economische crisis, niet direct werk vinden, en dus werd hij maar landbouwer, net als zijn vader en grootvader. Bij DGZ zijn we natuurlijk zeer blij dat Marcel toen geen werk vond”, lacht Franky. “Toen Marcel afstudeerde waren er veel te veel leraren, verpleegsters, boekhouders... Van knelpuntberoepen was toen geen sprake. Nu zit de kans er dik in dat de boerenstiel op termijn een knelpuntberoep zal zijn. Want het zal niet simpel zijn om jongeren in de toekomst te motiveren om landbouwer te worden. Op dat vlak staat ons – ook bij DGZ - een enorme uitdaging te wachten, en hopelijk lukt ons dat.

Nadoen wat Marcel de voorbije 16 jaar (4 jaar als bestuurder en 12 jaar als voorzitter) verwezenlijkt heeft, wordt moeilijk, maar hij laat een organisatie achter die klaar is voor de toekomst. De nieuwe directeur (Benedikt Sas) is goed ingewerkt, we hebben een uitstekende relatie met onze Waalse zusterorganisatie ARSIA en de landbouworganisaties, en vlotte contacten met de overheid en de andere stakeholders.”

Het is nog niet voorbij

“Marcel was een bestuurder zoals we ze graag hebben, heel betrokken en transparant. Soms belden we meermaals per dag. De meeste beslissingen nam Marcel ook pas na overleg met zijn bestuur”, aldus Franky. “De aanleiding om te bellen was altijd DGZ. Maar het gesprek eindigde meestal over andere zaken: de politiek, de kleinkinderen, het weer... Wat aangeeft dat het ook buiten DGZ goed klikte tussen ons. Het is spijtig dat we afscheid van Marcel moeten nemen. Alhoewel. Misschien toch niet, want hij heeft beloofd dat we hem mogen blijven bellen voor advies!”

En een écht afscheid wordt het inderdaad nog niet, want het bestuursorgaan van VIVEE heeft beslist om Marcel tijdelijk op te nemen als deskundige, en nog zeker een jaar aan te houden als voorzitter. Zo is voor ons de schok niet te hard. Bedankt Marcel, geniet met volle teugen en tot bels!”, sluit Franky af.

Op naar een nieuwe generatie

Marcel geeft aan dat hij met een goed gevoel afscheid neem als voorzitter van DGZ. “Ik eindigde mijn laatste algemene vergadering wetende dat een sterk bestuur, een goed samenwerkend directieoverleg en een groep van enthousiaste medewerkers, de schouders zullen zetten onder onze organisaties. Zo kunnen we als vereniging van en voor veehouders ook in de toekomst onze kerntaak blijven waarmaken: de Vlaamse veehouders ondersteunen om gezonde dieren te houden, en daarmee kwaliteitsvol en veilig voedsel te produceren. Ik wil iedereen bedanken voor de fijne samenwerking gedurende al die jaren. Het is vooral dat wat ik ga missen, want het was steeds met volle goesting dat ik naar de bijeenkomsten met de bestuurders en leden van de algemene vergadering uitkeek! Veel succes aan iedereen!”

Sanne Nuyts

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken