Startpagina Melkvee

Europese voorschotmelkprijzen in augustus gestegen

De berekende voorschotmelkprijzen komen in augustus 2017 uit op gemiddeld € 36,03 per 100 kg standaardmelk. Een stijging van € 0,71 ten opzichte van de vorige maand.

Leestijd : 2 min

Ten opzichte van augustus 2016 ligt de gemiddelde melkprijs € 8,83 ofwel 32,5 % hoger. Dat blijkt uit de LTO-melkprijsvergelijking. De Belgische referentie Milcobel steeg voor de maand augustus met 1 euro tot 37,01 euro/100 kg. Danone hield in Frankrijk zijn prijs ongewijzigd. Arla ging in Denemarken ook met 1 euro vooruit, net als FrieslandCampina in Nederland.

De komende maanden zullen de melkprijzen verder stijgen, verwacht milkprices.nl. Als gevolg van de prijsverhogingen komt de berekende melkprijs van FrieslandCampina in oktober uit op € 40,61 per 100 kg. Hiermee is FrieslandCampina na Granarolo de tweede onderneming die de grens van € 40 per 100 kg overschrijdt.

Melkvet groot aandeel in melkprijsstijging

De marktomstandigheden zijn verbeterd, zo legt de Nederlandse zuivelorganisatie ZuivelNL uit. De EU melkaanvoer liet in juli een stijging zien van ruim 2%, waarmee voor de tweede maand op rij groei van betekenis werd gerealiseerd. Binnen de EU is nog altijd sprake van een wisselend beeld. Enerzijds nam de melkaanvoer in vooral Ierland, Polen en Italië opnieuw sterk toe. Anderzijds daalde het volume in de grote zuivellanden Duitsland, Frankrijk en Nederland. Wel is in Duitsland, ten opzichte van het eerste halfjaar, de mate van daling afgenomen.

Elders in de wereld is ook sprake van een stijging van de melkaanvoer, hoewel het volume in Argentinië en Nieuw-Zeeland in augustus onverwachts terugliep. De melkproductie van de VS groeit al geruime tijd met gemiddeld rond 2%.

Melkpoeder onder interventieniveau

De zuivelmarkt heeft nog altijd twee gezichten. Enerzijds staan de prijzen van mager melkpoeder al langere tijd onder druk, wat het gevolg is van afgenomen vraag en toegenomen concurrentie op de wereldmarkt vanuit Noord-Amerika en Oceanië. De prijs voor mager melkpoeder bevindt zich momenteel iets onder het interventieprijsniveau.

In augustus en september werden beperkte hoeveelheden aangeboden voor interventie. Anderzijds beweegt de Nederlandse notering van boter zich op ongekend hoge niveaus. Wel is na maanden van onafgebroken stijging in de laatste 2 weken de boternotering gedaald.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken