Startpagina Paarden

Naar de keuring met mijn veulen of liever niet?

Een veulen in de wei, dat is de zomer op zijn best. Je raakt er niet op uitgekeken. En dat komt gewoon omdat je een veulen bij wijze van spreken elke dag ziet groeien... En op een bepaald moment begint het te kriebelen om ermee uit te pakken, al was het maar om te peilen naar de kijk van buitenaf.

Leestijd : 4 min

Niet iedereen fokt een veulen voor de handel. Veel hobby-paardenhouders die leven in landelijk gebied fokken een veulen voor zichzelf. Toch is de mening van de buitenwereld belangrijk, al was het maar om te weten wat je op stal hebt. Een gezond veulen zonder – of met zo weinig mogelijk – gebreken is de doelstelling. Iedere fokker weet immers maar al te graag waar zijn fokproduct voor staat. En om dit te weten te komen, moet je er nu eenmaal mee naar buiten.

In ons land bulkt de veulenzomer van fokkerijwedstrijden en keuringen. Bezoek daartoe maar even de digitale agenda van onze Belgische stamboeken (BWP- SBS – Zangersheide) tussen zomer en nazomer. Ook lokaal zijn er wedstrijden. Zo is er in Geraardsbergen op 3 september een paardenprijskamp. Dit is een ludieke bedoening waar een Haflinger soms wint van een volbloed en omgekeerd, maar ondertussen is het wel een prima leerschool voor je paard.

Vergelijken loont

Je gaat er misschien van uit dat je veulen een lang leven beschoren is in je eigen stal. Toch is het nuttig om hem of haar te tonen aan de buitenwereld, al was het maar om je fokproduct te kunnen vergelijken met andere veulens. Je krijgt echter ook zicht op de vererving van vaderdieren die al dan niet een hoofdrol spelen in de fokkerij. In alle nederigheid hoeft daarbij gezegd dat velen geroepen zijn, maar slechts weinigen uitverkoren. Net zoals in de sport is het de beste die wint, maar ondertussen zijn jij en je paard wel een ervaring rijker.

Het overgrote deel van de paarden haalt de hoogste gelederen van de klasseringen niet. De meeste mensen kijken gewoon uit naar een mooi, correct en gezond paard. De kleine fokker hoeft zich niet nietig te voelen, als hij of zij oog in oog komt te staan met de grote namen van de sportpaardenfokkerij. Analyseer de situatie en kijk daartoe eveneens naar de merries die de veulens vergezellen. Bestudeer de afstammingen en deze van de hengsten die tekenden voor het vaderschap van de voorgestelde veulens. Men kan daar oneindig veel uit leren.

Het veulen voorbereiden op de grote dag

Als een veulenkeuring zich aandient, leert je veulen heel veel dingen op korte tijd. Er is echter wel altijd een risico op ongelukken en blessures bij het in- en -uitladen en tijdens het vervoer. Je kan het als een voordeel gaan beschouwen dat er heel veel moet gebeuren binnen een tijdspanne van enkele weken.

In alle rust op tijd beginnen loont de moeite. Invlechten en toiletteren kan vrij vroeg ‘aangeleerd’ worden. De hoefsmid moet niet komen aandraven op het laatste moment. Een pas bekapt voetje voelt immers niet al te comfortabel aan. Hoe comfortabeler het veulen loopt, hoe mooier het zijn gangenwerk zal etaleren. Zeer belangrijk is het wennen aan de trailer. Op en af gaan dient voorzichtig en ontspannen te verlopen en te worden aangeleerd.

Een oordeel leren accepteren

Zelfs al is je veulen niet bestemd voor de handel, het oordeel van een deskundige jury kan enorm leerzaam zijn, ook al voldoet dit niet altijd aan je verwachtingen. Vergeet niet dat ook de merrie bij het geheel hoort, al wordt die niet gejureerd. Geen enkel jurylid zal advies weigeren als je raad vraagt over de te verbeteren punten bij je merrie. Naar een keuring gaan is dus niet alleen een leerschool voor een veulen, maar al evenzeer voor de fokker. Dit is een niet te onderschatten voordeel en een unieke kans. Hou je verwachtingen dus realistisch en maak dankbaar gebruik van advies.

De trailer in

Merrie en veulen worden het vaakst vervoerd met een tweepaardentrailer zonder tussenschot. Een dikke laag bodembedekking dient te worden voorzien, want een relaxed veulen gaat snel liggen. Als de merrie zich vlot laat laden, laten velen het veulen gewoon volgen in de trailer. Een andere beproefde methode is het veulen in een houdgreep de trailer op helpen en de merrie laten volgen aan halster en touw.

Een tweede persoon is altijd nodig om snel de afsluitende stang aan te brengen. Het is ook handig om merrie en veulen als oefening gewoon even in de trailer te laten staan zonder de baan op te gaan. Stap voor stap wennen zorgt ervoor dat vervoer vlot verloopt. Geduld en voorzichtigheid blijven desondanks altijd van toepassing. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken