Startpagina Recht

Hoe lever ik bewijs als de overheid zelf de bewijsstukken heeft?

Ik ben verwikkeld in een procedure tegen de Vlaamse overheid en krijg het verwijt dat ik niet genoeg bewijzen heb. Dit is frustrerend, omdat ik weet dat er bepaalde overheidsdocumenten bestaan die niet worden voorgelegd in de procedure. Wat kan ik doen?

In het Belgisch rechtssysteem geldt het principe dat wie iets beweert daarvan ook het bewijs moet leveren. Dit basisprincipe legt de bewijslast bij de eiser. In het burgerlijk recht is dit principe in art. 8.4 van het Burgerlijke Wetboek vastgelegd onder het eerste lid dat stelt dat hij die meent een ander in rechte te kunnen aanspreken, de rechtshandelingen of feiten moet bewijzen die daaraan ten grondslag liggen. In datzelfde artikel wordt wel gesteld dat alle partijen gehouden zijn om mee te werken aan de bewijsvoering....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

Voorkooprecht bij verkoop aan de overheid voor bebossing of natuurrealisatie

Recht Onder het Vlaams Pachtdecreet bleef het principieel voorkooprecht van de pachter behouden. Er werden wel 2 bijkomende uitzonderingen op dit principe ingevoerd. In Landbouwleven van 5 december 2024 behandelden we al de nieuwe uitzondering van de zogenaamde ‘pensioenboer’. Onder het Vlaams Pachtdecreet verliest een pachter ook zijn voorkooprecht als het gepachte goed wordt aangekocht door een overheid met oog op bebossing of natuurrealisatie. Hierbij geldt wel een belangrijk voorbehoud in de figuur van de leefbaarheidstoets.
Meer artikelen bekijken