Startpagina Wetgeving

Gemeentes vergunnen nog te vaak kappen van bos ondanks negatief advies ANB

Te vaak nog leggen lokale besturen het negatieve advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) om bos te kappen naast zich neer. Daarom onderzoekt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) of de administratie in beroep kan gaan tegen een stad of gemeente die, ondanks een negatief advies, het kappen van bos toch toelaat.

Leestijd : 2 min

Lokale besturen moeten echt beter nadenken over een vergunning tot kapping, zei Demir in de commissie Leefmilieu in het Vlaams Parlement. “Nu is het makkelijk: betalen en we zijn ervan af, de miserie is voor een ander.”

In de commissie werd Demir dinsdag 4 juli 2023 ondervraagd over het recente Bosrapport van Greenpeace en Bos+. Dat besloot dat tussen 2001 en 2021 in Vlaanderen elke dag een voetbalveld aan bos verdwenen is. Demir wees erop dat in de huidige legislatuur, dus sinds 2019, er volgens de huidige stand van zaken 1.750 ha bos netto is bijgekomen. “De teller staat nu serieus op groen”, klonk het. “We kunnen nu een stap verdergaan, en daarbij is ook kwaliteit belangrijk.”

Vertrengde wetgeving

Om een betere bescherming van oude en waardevolle bossen te bewerkstelligen, legt Demir later dit jaar een verstrengde wetgeving rond compensatie op de regeringstafel. Nog deze legislatuur moet die verstrenging ingevoerd worden. Die houdt onder meer in dat het compensatiebedrag verhoogd wordt van 4 naar 5,6 euro per m2. “Lokale besturen leveren veel te veel verguningen af om te ontbossen”, zei Demir. “Besturen die voorbijgaan aan een negatief advies zullen zelf moeten instaan voor de compensatie, dat is de zogenaamde responsabilisering van de lokale besturen.”

Naast die maatregelen wil Demir dus ook dat de Vlaamse overheid in beroep kan gaan tegen lokale besturen die een negatief advies van ANB naast zich neerleggen. “Het Agentschap geeft nu al meer negatieve adviezen, maar toch leggen lokale besturen dit nog vaak naast zich neer”, zei Demir. “Ze zullen in de nabije toekomst dus zelf moeten betalen, maar daarnaast wil ik ook dat we dat vanuit Vlaanderen kunnen tegenhouden.”

Oppositielid Mieke Schauvliege (Groen) hoorde van Demir wel een aantal ‘interessante oplossingsrichtingen’, maar geen engagementen. Ze vraagt zich ook af waarom er niet gesleuteld wordt aan de rol van het ANB, en hun adviezen bindend gemaakt worden. Nog vanuit de oppositie stelde Bruno Tobback (Vooruit) de vraag hoe vaak het Agentschap daadwerkelijk een advies verleent. “We weten dat ANB op veel momenten gewoon geen advies verleent”, aldus Tobback. Demir antwoordde dat ANB al veel strenger geworden is, nadat ze bij haar aantreden had gevraagd om ‘goed naar de dossiers te kijken’.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken