Startpagina Melkvee

Veeprijskamp Sint-Niklaas wordt de Provinciale Fokveedag Oost-Vlaanderen 2023

Op zondag 28 mei 2023 ging de 35e veeprijskamp van het Waasland door in de Broederschool Biotechnische en Sport te Sint-Niklaas. Het was er de tweede postcoronaontmoeting van zwart- en roodbont vee. Het werd een speciale editie dankzij de vernieuwde aanpak.

Leestijd : 4 min

De voorgaande edities waren alleen toegankelijk voor deelnemers uit het Waasland. Vanaf dit jaar werd er geopteerd om deelnemers uit heel de provincie Oost-Vlaanderen toe te laten, net zoals dit voor het Belgisch witblauw vee (BWB) al jaren het geval is.

Nog een nieuwigheid: na overleg met de beide stamboeken vleesvee in Vlaanderen werd er gewerkt met officiële gestaltenormen. Dit maaktvan deze prijskamp een officiële prijskamp, ter vervanging van de vroegere officiële Provinciale Prijskamp voor Belgisch witblauw vee te Sint-Lievens Houtem.

Hoogdag voor de fokkerij

Zes partners staken voor deze editie de hoofden bij mekaar: Stad Sint-Niklaas, Provincie Oost-Vlaanderen, Broederschool Biotechnische en Sport, Land- en Tuinbouw Centrum Waasland, en de fokkerij-organisaties Coöperatie Rundveeverbetering (CRV) en BWB-fokkers. Alles werd keurig voorbereid tot welslagen van de prijskamp in de schoolgebouwen in de week voorafgaand aan de prijskamp door de leerlingen en hun leerkrachten.

Muziek, animatie en de vele honderden aanwezigen maakten dat het die dag een hoogdag werd voor de fokkerij in de schoolgebouwen. De school spaarde moeite noch kosten om elke deelnemer persoonlijk te ontvangen in een groen, jong en dynamisch kader.

23 fokkers en 44 leerlingen present

In totaal waren er een kleine 180 dieren ingeschreven van een 23-tal fokkers voor dit eerste grote treffen voor fokkers uit de provincie Oost-Vlaanderen.

Ook 24 kalveren melkvee en een 20-tal kalveren witblauw tekenden present voor de traditionele ‘Kalverprijskamp’ met leerlingen van de school, een hoogdag voor de jeugd.

Sfeerbeeld van de BWB-kalverprijskamp.
Sfeerbeeld van de BWB-kalverprijskamp. - Foto: Olivia Germeau

De leerlingen van het 4e jaar en tot de leeftijd van 16 jaar optie Landbouw bereiden zich in de voorafgaande weken intens voor op hun showmanship voor zowel melkvee als BWB-vee. Een 44-tal leerlingen namen hieraan deel, netjes in de helft verdeeld over melkvee en BWB-vee. Vele fokkers uit de regio stelden kalveren ter beschikking voor de leerlingen van de school, zodat zij ter plaatse konden oefenen in clippen en showmanship, met als einddoel een passie voor veeprijskampen en showmanship te verwerven.

Robbe Van de Vijver bij het showmanship.
Robbe Van de Vijver bij het showmanship. - Foto: CH

Jury met leerlingen

De juryleden van dienst waren voor melkvee Danny Verstegen uit Leffinge en finaliste van de school voor ‘Kijk op Keuren Agriflanders 2023’, leerling Dieuwke Colman. Voor BWB-vee keurden Geert Demasure uit Avelgem, Olivier Marot uit Lissoir en finaliste ‘Kijk Op keuren Agriflanders 2023’, leerlinge Kato Van De Walle.

Jureren tijdens de prijskamp melkvee.
Jureren tijdens de prijskamp melkvee. - Foto: CH

De school opteert ervoor om leerlingen een kans te geven en mee te laten jureren wanneer de tweejaarlijkse opleiding ‘Kijk op Keuren’ plaatsvindt. Zo kunnen de leerlingen verder groeien in het jureren. Aan de juryleden werd steevast gevraagd om commentaar te geven bij elke serie, zodat de toeschouwers mee konden volgen in hun eindklassement.

De leerling-winnaars waren voor het ‘Showmanship 2023’ bij BWB-vee Zita Van De walle uit Sinaai en voor melkvee Adriana Olvetta uit Temse.

Winnares BWB kalverprijskamp Zita Van De Walle.
Winnares BWB kalverprijskamp Zita Van De Walle. - Foto: Olivia Germeau

Juist voor de kampioenschappen werd er een korte toelichting gegeven door beenhouwer-fokker Marc Raemdonck over het kwaliteitsvol vlees en over de oorsprong van de edele delen vlees van het Belgisch witblauw-ras. Dit smaakte naar meer…

Vaste dag op kalender

De talrijk opgekomen toeschouwers konden gratis proeven van Korte Keten BWB-vlees en wie zin had kon de (h)eerlijke en lokaal gekweekte en bereide Broeder Burger proeven, ook ter promotie van het Belgisch witblauw-vlees.

Deze zonnige zondag, die ondanks het late voorjaarsseizoen menig veehouder deed afzakken naar het Waasland, krijgt vanaf volgend jaar een vaste dag toegekend op de veeprijskampkalender, namelijk Pinksterzondag, dus rendez-vous op 19 mei 2024.

Hierna geven we de reekswinnaars en provinciaal kampioenen voor zowel melkvee als vleesvee.

Melkvee

Ongekalfde vaarzen: Caroline van Bart Staels/Katleen Cromphout-Hoefkens-Cools uit Wetteren.

Gekalfde vaarzen: Doodhoek Qubiza van Bart De Craene uit Bassevelde; Poeckie van de Ighemkouter van Desmet Regina en Vanderschueren Mieke uit Idegem, tevens kampioen Zwart-bont Vaarzen, en Beveren Broecke Portop van Tom Van De Vyver uit Melsele, tevens kampioen roodbont Vaarzen.

Koeien rood/zwartbont: Olalala van Geert en Glenn Verhelst uit Melsele; Pigeon Farm Solomon Kate van Van Nevel-De Smet, Staels en Cromphout uit Wetteren en Madagascar van Verhelst Geert en Glenn uit Melsele, tevens Algemeen Kampioen en kampioen Beste uier.

Madagascar van Verhelst Geert en Glenn uit Melsele werd Algemeen Kampioen en kampioen Beste uier.
Madagascar van Verhelst Geert en Glenn uit Melsele werd Algemeen Kampioen en kampioen Beste uier. - Foto: Carl Heyvaert

Kampioenschap bedrijfsloten: Tom Van De Vyver uit Melsele.

CRV duurzaamheidstrofee: Marc Rossaert uit Belsele.

Belgisch witblauw-vee

Jonge stieren: Sinatra van de Kerkenhofstede van Paul Gillis uit Watervliet, tevens kampioen bij de stieren.

Stieren: Ras el hanout Van De Kerkenhofstede van Paul Gillis uit Watervliet.

Vaarzen: Fleur Van Het kerkemshof van Guy en Michiel Gilleman uit Maarke-Kerkem, tevens kampioen vaarzen; en Queen van ’t Zwaantje van Francois Van De Vijver uit Verrebroek.

Gekalfde vaarzen: Quiz Hof Ter Dam van Luc van Moer uit Melsele.

Gekalfde vaarzen en jonge koeien: Paulien Van Hof Ten Briel van familie Van Den Abeele uit Lede.

Koeien: Charmeuse de Tohogne van Guy en Michiel Gilleman uit Maarke-Kerkem; Funny de Somme van Guy en Michiel Gilleman uit Maarke-Kerkem, tevens kampioene koeien.

Koe met kalf: Kampioen Lien en Rita Hof ter Dam van Ruben van Moer uit Sint-Gillis Waas.

Koe met kalf van Lien en Ria van Hof ter Dam.
Koe met kalf van Lien en Ria van Hof ter Dam. - Foto: Olivia Germeau

Carl Heyvaert

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken